Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Сензационно откритие на екипа на проф. Мицовски от МАНУ

karucaГБ

Със специалното ходатайство на премиера на Р Македония г-н Никола Груевски, репортери на портала „Гласът на България” бяха допуснати първи на терена на археологическите разкопки, извършвани от екипа на известния македонски археолог проф. Мицовски от МАНУ. /Умишлено не съобщаваме локацията на разкопките от съображения за държавна сигурност./ Само след половин месец работа, професорът се е натъкнал на уникална находка – добре запазена квадрига /четириколна колесница/, като датировката е ІV век преди Христа. Квадригата вече е реставрирана от световноизвестния реставратор проф. Адолфо Дженовезе от Университета в Пиза и предстои да бъде експонирана в новооткрития импозантен Археологически музей в центъра на Скопие.

Но по-интригуващи са следващите открития на проф. Мицовски, който е разчел върху златния обков на квадригата инсигнии на императорска власт. Което ще рече, че на квадригата се е возил високопоставен местен аристократ.

„Мора да кажувам, дека мои предположуваниjа са за една светска сензациjа – што ова квадрига е увозила самиот Александар ІІІ” – заяви проф. Мицовски пред нашия микрофон. Той не скри надеждата си, че в близост до тази находка е възможно да бъде открито и погребението на великия македонски император, стигнал в завоеванията си чак до Индия. Според видния учен, в момента се очакват от МГНИИ в Москва резултатите от ДНК-анализите на полу-овъглените животински косми, открити по квадригата.

„Не, ова не мора да бити косми от Буцефал – ова прашанье не постои...” – парира въпроса ни проф. Мицовски. Според него, а такава е и логиката, Буцефал е бил бойният кон на Александър Велики, който е недопустимо да бъде използван за впрегатно животно. Това, което изследванията в Московския научно-изследователски институт могат да потвърдят е дали породата „късорого македонски говедо” води своя произход директно от македонската античност.

/Бел. ред.  Очаквайте нови включвания от терена на разкопките/

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Слънчево
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.9 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>17°C
Слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba