Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Петър Колев е председател на Сдружението за македонско-българско приятелство

pkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Петър Колев, председател на Сдружението за македонско-българско приятелство, започна акция срещу използването на езика на омразата в общественото пространство на Република Македония. Известно е, че Македонизмът, който е официалната държавна доктрина на днешната Вардарска република от 1944 година досега, е отровен хибрид между коминтерновската простотия и сърбизма.

Основната му цел е да отчужди населението на РМ от българските му етнически корени – и по тази причина македонизмът е построен върху тоталната антибългарска омраза. Неприязън и неспирно оплюване, изопачаване и заклеймяване на всичко, свързано с България! Многострадалната земя на Македония, огласяна хилядолетия от българска реч, помни и много скърби, войни и кръвопролития. Ромейското коварство, турските безчинства, сръбските издевателства и убийства. За тях в днешна Македония няма никакъв паметен знак. Но улиците и площадите на населените места са осеяни с паметни плочи и монументи на „борци против бугарската фашистичка власт 1941 – 1944 година“. По телевизионните им канали и в момента вървят „документални“ филми за „бугарските зверства“! Тъпите манипулатори, чиито конци се дърпат от Белград, може и да знаят, че в Царство България фашизъм не е имало. Просто не е имало фашистка партия, нито някакви други партии. Докато в Белград наистина е управлявало фашистко правителство, което рапортува пред Хитлер, че сръбската столица е първият град, чист от евреи! Въпреки това, сръбските слуги продължават с лъжите си. Защото върху тях се крепи крехката им власт.

И да си дойдем на думата – в град Щип, на входа на едно от най-големите училища стои една мраморна плоча със следния надпис: „На ова место во злогласниот бугарски фашистички затвор масово се затварани борци-комунисти од 1941 до 1944 година. Во него се измачувани, убивани и масакрирани повеќе борци од НОВ...“

Петър Колев е написал Отворено писмо до кмета на Щип, до председателя на Общинския съвет и до председателя на Родителския съвет на училището по повод гореспоменатата плоча.

„Уважаеми господа, убеден съм, че повечето наши съграждани безрезервно приемат ценностите на диалога, разбирателството, сътрудничеството и добросъседството.  Нашата община получи като подарък мост от правителството на Р България, изграден бе ипрекрасен мултимедиен център за стотици хиляди евро със средства от програмата за трансгранично сътрудничество с европейска България. Също така много жители на Щип са и български граждани.“ – казва в писмото си П. Колев.

Той припомня, че комунистическият режим бе обявен за престъпен във всички източно-европейски държави, включително и в Македония, което прави неуместно и незаконно присъствието на тази паметна плоча. 

„Мисля, че новите поколения не трябва да бъдат индоктринирани със стереотипи от комунистическата епоха", подчертава председателят на МБП и допълва,че в интерес на истината щипяни добре знаят, че за периода 1941 – 1944 година не е открит нито един масов гроб, нито пък има доказателства за убийства и измъчване на техни съграждани.  

Петър Колев споделя, че от тримата адресати на писмото си, отговор е получил само от председателя на Общинския съвет д-р Владко Миташев. Но и той бил твърде уклончив и идеологизиран. Затова председателят на МБП е поканил на публичен телевизионен дебат д-р Миташев.

Сдружението за македонско-българско приятелство е неправителствена организация в Р Македония, с многохилядна членска маса; създадено е през лятото на 2009 година. Само за националната конференция в Битоля преди няколко години се събраха близо 2 000 души от ръководните му органи. Организацията има 14 регионални клона в различни градове на Македония.

----------------------------------------------------------------------------------

Петър Колев е роден през 1986 година в град Щип; председател е на Сдружението сравнително отскоро. За себе си казва,че е лоялен гражданин на Р. Македония, но с български произход. Завършил е „право“ в Софийския университет; женен е за нашенка от Добрич.

pl   

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>20°C
Предимно ясно
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>26°C
Предимно облачно
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: север
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba