Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Категоричен е Красимир Каракачанов – единственият български политик с държавническо мислене

bgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„ВМРО с тревога наблюдава процесите в Македония от последните дни. Не трябва да се правят компромиси и да се допуска албанският да стане втори официален език. Ако Македония сега се огъне пред натиска, утре може да се стигне включително и до фактически разпад на държавата.“

Това посочва в специална декларация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод извънредното положение в Република Македония.

Сигурността и спокойствието на нашите сънародници, живеещи в Македония, е национален приоритет на България и на ВМРО, която е един от водещите фактори политическия живот на страната. Разиграването на картата за дестабилизиране на Македония е опасна игра, в която ние няма как да стоим безучастни, продължава декларацията на Каракачанов.

„Категорично се противопоставяме на идеите за двуезичност, федерализация и кантонизация на Македония. Българите винаги сме уважавали и ще уважаваме всеки, но когато някой, който и да е той, си позволи да си играе със съдбата на Македония, винаги ще срещне нашата безкомпромисност“, категоричен е войводата.

Напрежението в Македония се покачва с всеки изминал ден. За да не се стигне до ескалация, намеси се и Брюксел. Но дори и натискът от страна на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини в Скопие не промени решението на президента Иванов.

„Мнението на европейските лидери няма особена тежест в Македония. Влиянието върху политическите лидери в Република Македония се осъществява много повече от Белград и Москва, отколкото от Брюксел“, коментира евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според българския евродепутат, вариантът за съставяне на македонско правителство до средата на месец март изобщо не стои на дневен ред. Затова той е на мнение, че единственият изход са нови избори в Македония. Европейският парламент отложи гласуването на Резолюцията за напредъка на Македония с една седмица. Причината е, че президентът Георге Иванов отказа да връчи мандата за съставяне на правителството на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев и така политическата криза в страната се задълбочи. Припомняме, че Заев получи подкрепа за съставяне на кабинет от албанските партии, но те от своя страна поставят редица условия за по-широка употреба на албанския език в страната, наравно с т. нар. „македонски“ език.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>30°C
Предимно слънчево
Температура: 30°C
Усеща се като: 30°C
Вятър: юг
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>28°C
Предимно слънчево
Температура: 28°C
Усеща се като: 28°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>34°C
Променлива облачност
Температура: 34°C
Усеща се като: 34°C
Вятър: юг
Сила: слаб, 3.8 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba