Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Братислав Талев изхвърлил от дома си македонистите от Скопие, предложили торба пари за „превод“ на романите

kliГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Климент Братиславов Талев е внук на класика на българската литература, големия родолюбец Димитър Талев. Ето неговата актуална позиция във връзка с добронамерените и недобронамерени усилия Талев да бъде „преведен“ на т.нар. „македонски“ език:

„В края на седемдесетте или началото на осемдесетте години на ХХ век при баща ми Братислав Талев дошли представители от Скопие.

Те изявили желание да издадат част от дядовото творчество. Заради тогавашната политическа обстановка те имали две малки /според тях/ условия - книгите да бъдат преведени на „македонски“ и абзаците, в които се говори за България, да бъдат махнати! По стар навик, свикнали да купуват измислената си история, те предложили крупна сума. В отговор татко ги изхвърлил от дома ни. Две десетилетия по-късно македонистите все пак осъществяват своя проект, но в пиратски издания. Факт, за който аз се обърнах за помощ към Българските институции и политици, но всички знаете какъв беше резултатът. Лично мен този резултат не ме учуди, защото в момент, когато евробюрократите треперят, че хората виждат спасение в националната идея, патриотизмът на Талев и неговите идеали за национално обединение и социална осигуреност на българите са трън в техните очи. Припомням отново всичко това, защото последва втора вълна от опити романите на Д. Талев да бъдат „преведени“. Под предлог, че дядовото творчество трябва да стигне до младежта в Македония, било редно да бъде направен превод; като при това издателят гарантираше, че няма да се посяга на пасажите, в които става дума, че героите на романите са българи и се борят за свободата и обединението на българския народ. Отказах и на тях. Дядо ми никога не е признавал този перверзен сърбомански диалект, както и държавата, за която той е бил измислен. Официален превод на Талев на „македонски“ език би бил равностоен на националното предателство на Желев, който побърза да признае тази измислица.“

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>19°C
Предимно ясно
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>19°C
Предимно ясно
Температура: 19°C
Усеща се като: 19°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>25°C
Предимно облачно
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: север
Сила: слаб, 3.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba