Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Такъв е отговорът на класическия въпрос „Qui bono“ /Кой има полза?/ при всяко престъпление

gruГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Какво се случва в Скопие? Очевидно сме свидетели на истеричното нежелание на впилата се като кърлеж във властта откровено сърбоманска партия на Никола Груевски да мине в опозиция. Затова и македонския президент Георги Иванов, който е от същата ВМРО-ДПМНЕ, в противоречие с Конституцията отказа да даде мандат на новосъздаденото парламентарно мнозинство

на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев и коалиционните му албански партии да сформират ново управление на страната.

Оправданието на президента Иванов е, че не приема т. нар. „Албанска платформа“, която настоява за въвеждането на албанския като втори официален език в цяла Македония. Институционалната криза във Вардарската република бе „сиропирана“ допълнително от атаката на Парламента от предварително подготвени привърженици на Груевски, докарани в Скопие с безплатен транспорт от цялата страна. Полицията, която е под контрола на Г. Иванов, не предприе нищо, за да спре вандалите на ДПМНЕ. Нещо повече – охраната на Парламента отвори вратите и пусна в сградата платените биячи на Груйо – и те пребиха избирателно депутатите от СДСМ и част от албанските представители като д-р Зиедин Села.

Като при всеки криминален случай, нека зададем задължителния въпрос „Qui bono?“ /Кой има полза/ от случващото се в Скопие?

Чуйте отговора на Мирослав Ризински, един от създателите на Българския културен клуб в Скопие. Той е роден в македонската столица и е живял там дълго време, но от години се е установил в България. Лежал е в затвора в Македония заради отстояването на българския си произход, като съдебният процес е бил политизиран и скалъпен.

Според Мирослав Ризински, дългогодишният премиер на Македония провежда една крайно лицемерна политика, включително и по отношение на прословутата "Албанска платформа", която най-вероятно е написана в кабинета на самия Груевски. „Защо мисля така - защото тя е донесе ползи точно на него, тя е най-големият му коз, което говори също, че най-вероятно някои албански политици играят двойна игра.“ – обосновава се Ризински.

Той припомня, че основният партньор на СДСМ сега е албанският Демократичен съюз за интеграция, който управляваше 10 години с ВМРО-ДПМНЕ, като "Албанската платформа" е била от полза и за двете партии (ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция).

Ако трябва да търсим аналогии - да си спомним един предишен опит на Груйчо да отклони вниманието в друга посока, когато Заев започна да взривява компроматните си бомби. Тогава Никола спретна "нападение на косовски терористи" в Куманово. Тогава инцидентът завърши пак с проливане на кръв - убити бяха 22-ма албанци и полицаи... Както виждате, почеркът е един и същ!

Ако трябва да обобщим - случващото се в Македония е резултат от действията на тези сили, които не желаят бързо приобщаване на Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО, не искат стабилизация, а залагат на междуетнически конфликти; тези сили чакат своя час за евентуална възможност за прекрояване на границите в региона. Всяка една от регионалните сили (Турция, Гърция, Сърбия, Албания и т. н.) има някаква роля в тази игра. Не бива да забравяме координираните действия на традиционната ос Атина – Белград, зад които от поне един век стои патронажът на Москва.

Ризински е на мнение, че САЩ играят стабилизираща роля в региона, въпреки подозренията, че именно те са силата, която подкрепя създаването на Велика Албания. Зоран Заев и СДСМ в настоящия момент играят стабилизираща роля в Македония, тъй като настояват за нормално функциониращ парламент, подкрепят демократичните процедури и стабилизиране на основните институции.

Мирослав е убеден, че оттук нататък с усилията и натиска на ЕС и САЩ все пак ще се стигне до промяна на властта в Скопие, защото друг изход от кризата не може да има.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>21°C
Променлива облачност
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>20°C
Предимно ясно
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.6 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>26°C
Предимно облачно
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: север
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba