Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Миле Ацев, един българин от Прилеп, пред „Гласът на България”

MileВместо визитка:

Миле Ацев Йовановски /59/ е роден в хубавото прилепско село Алинци. Сега живее в Прилеп – градът на Димитър Талев. Завършил е Висша школа за социални служители. Работил е като социален служител в Дневния център за деца с увреждания.

Миле, ти си роден и израснал в югославската република Македония, кога се осъзна като българин?

- Роден съм и живях в СФР Югославия. Като българин съм се осъзнал още като малък, на 6-7 години, затова защото винаги дома у нас се слушала българска народна музика. Майка ми ни пееше български песни. Сещам се най-много за песента “Нещо ке те питам бабо“ /бел. ред. – песен за Тодор Александров/.

А има ли в твоя род комити?

- Моят пра-дядо е заклан од турците!

Доколко е успешен опитът на сърбите и сърбоманите да денационализират българското население във Вардарска Македония?

- Сърбите винаги са користили /използвали – б.р./ сърбоманите, нивните мекерета за денационализация на българите във Вардарска Македония! Това е вече повече од 100 години. Но хората вече са свесни /осъзнават се – б.р./ кои са и това не може вечно да трае и да се крие. И мислим, че новото ВЪЗРАЖДАНЕ тук по Вардаро е во тек! За това голяма е заслугата на Българскиот Културен Клуб - Скопие. БККС е формиран 2008 година и е ЕДИНСТВЕНАТА организирана сила на македонските българи. Само че без по-сериозна подкрепа на Р. България, нещата тежко ще се движат. Тази подкрепа е много малка! Република България мислим че нема ясна стратегия по однос на Македония! Мора /трябва/ ясно да се каже на управниците в Македония: Без прекратяване на ДИСКРИМИНАЦИЯТА срещу българите в Македония, няма подкрепа за Евро и НАТО-интеграции. Мора да се подпише договор за добросъседство и това со гаранцията на ЕС или ООН.

Има ли репресирани хора от твоя род заради българското им национално самосъзнание?

- Питаш ме за репресирани хора од моя род? Да, има! Моят дядо е бил  кмет по време на освобождението и обединението од  1941-1944 година и затова од моят род е нямало хора назначени на държавна работа дълго време по Титовия режим! Имах един братовчед на дядо ми, който е лежал в затвор затова, че е спасил ранен офицер от българската армия, за малко е избегнал смъртна присъда...

Ти самият бил ли си преследван заради българското си самосъзнание?

- Аз съм бил преследван дълги години и в 2010 година бях уволнен од работа! Лично ми беше казано: „За българин няма държавна работа!”. Това са думи на общинският ръководител на одсекот /отделът/ за финансиране и бюджет Драге Звездакоски, близък на кметот на Прилеп - Мариан Ристески. Затова сега съм приморан /принуден/ да работя каквото намеря, за прехраната. Да напомня дека в Македония има много хора, од кои и аз много познавам, за които няма работа и живеят като най-бедни хора. Даже режимът на Груевски не дозволува работа на българи и по приватни /частни/ фирми. Мога свободно да заявя дека и во времето на СДСМ, наследникот на Съюза на комунистите, не бяха толко брутални към нас, как е сега случая с “ВМРО“-ДПМНЕ. В Македония всичко е възможно, само явно да не се декларираш като българин. Можеш да бидеш всякакъв, само българин НЕ! Да си българин в Македония все още е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и рискуваш да бъдеш преследван од полицията, кодошен, предизвикуван, уволнен од работа! Даже търпим и закани за физически атаки!

Искаш ли да кажеш нещо на нашите български управници?

-         Искам да изкажа и своето мнение во връзка с придобиването на БГ-гражданство. България за македонските българи треба да е по-либерална по този въпрос и БГ-гражданство да се добива по бърза процедура, затова защото ние не кандидатстваме за ново гражданство, ами искаме да си върнем онова гражданство на нашите деди! Това треба да се обясни и на Европейския съюз, ако од там са пречките за това!

                          Едно интервю на Петър МАРЧЕВ

---

На снимката Миле Ацев е в двора на родната къща на големия български писател от Прилеп - Димитър Талев.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>16°C
Ясно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba