Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Разследването е дело на новинарския консорциум, извадил наяве "Досиетата от Панама"

lazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Не сте забравили все още "Досиетата от Панама", нали? Разследването, което показа на света как световните лидери „спестяват“ бели пари за черни дни бе дело на журналисти от международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Този път OCCRP вади разследване, показващо как руски шпиони и дипломати генерират нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО в региона.

Според публикацията на OCCRP, операциите са били водени от трима агенти на Службата за външно разузнаване (СВР) в руското посолство в Скопие под надзора на бюрото на СВР в Белград. Други четирима агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирани от София. Освен това са участвали местни представители на руската държавна информационна агенция ТАСС и на "Россотрудничество" - правителствената агенция за международна помощ, която според "Вашингтон пост" е била разследвана от ФБР за опит да вербува американски разузнавачи в САЩ.

Разследването е базирано основно на десетки секретни доклади на македонското контраразузнаване. В този архив, предаден от източник в правителството в Скопие, се описват и опити на сръбските спецслужби да подкрепят антизападни и проруски националисти в Македония.

Дипломатите - чекисти

Журналистите цитират документ от 2017 г., подготвен за директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване (UBK) Владимир Атанасовски, в който се казва, че през последните 9 години в Македония "се води мощна подривна пропагандна и разузнавателна дейност през посолството на Руската федерация". Тук се налага от самосебе си и идеята, че в тази игра са включени и южните съседи на България. Тъй като руско-сръбската офанзива започва веднага след отказа на НАТО да покани Македония за свой член през 2008 година. Да припомним, че заслугата за този отказ е на ветото на Атина, във връзка с безплодния спор за името на Вардарската република.

Крайната цел на тази руска стратегия е да постави Македония "в състояние на изключителна зависимост от руската политика".

Нещо повече – в доклада на македонското контраразузнаване се твърди, че руски агенти опитват да вербуват бивши и настоящи служители на македонската армия и вътрешното министерство, за да създаване на "критична маса от хора с военно обучение", която "в определен политически момент или ситуация да се използват за постигане на руските интереси". Участници в руската кампания също така са опитвали да влияят на македонски медии - включително такива на албанското малцинство - и да им предлагат средства, за да разпространяват "информация и дезинформация" в подкрепа на руските политически цели.

От OCCRP цитират документа, който посочва руските почетни консулства в Битоля и Охрид като "разузнавателни бази" и драстично засилване на културните мероприятия, прокарващи "панславянска" идентичност и спекулиращи с общата православна вяра. Посолството в Скопие е участвало в създаването на около 30 македонско-руски "сдружения за приятелство".

 

Сръбски агент замесен в щурма на Парламента в Скопие

Падането на правителството на сръбско-руския любимец Никола Груевски доведе до политическа криза. Тази криза ескалира на 27. април до насилие и щурмуване на парламента в Скопие с побой над лидера на опозицията Зоран Заев и депутати. Документи, с които разполагат OCCRP и партньорите на консорциума, показват, че поне един агент на сръбските спецслужби е бил в парламента в бурните часове на нападението.

 

 

 

 

 

Друг документ, цитиран от разследването, описва среща на 7. април между Ненад Колев - високопоставен представител на македонското външно министерство - и руския посланик Олег Шчербак, който казал, че целта на Русия е "да създаде пояс от неутрални във военно отношение държави" на Балканите, включващ Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия.

Посланикът изразил разочарование, че македонските власти не отговарят в същата степен на шумната публична подкрепа на Москва и Белград срещу "чуждестранната намеса" и дал да се разбере, че ако не започнат да подкрепят политиката на Кремъл, може да пострадат икономическите и дипломатическите им взаимоотношения, се казва в документа.

  

Съседът, който си вре носа навсякъде

Твърденията, направени в част от разузнавателните документи, не се ограничават само до руското влияние. Излизат наяве доказателства и за усилията на сръбската Информационна агенция за сигурност (БСК) да подкрепя националистите на Груевски в Македония. Сръбският популистки министър-председател Александър Вучич избягва публично да се замесва в кризата в Македония, но голяма част от проправителствените медии в Сърбия активно подкрепят Груевски и Русия.

Документите показват, че македонските агенти от Контраразузнаването са наблюдавали служителя от сръбското посолство в Скопие Горан Живалевич, който според една оценка от 2015 г. работи срещу интеграцията на страната с Европа. Разследването показва, че Живалевич е давал указания на македонски депутат Иван Стоилкович, който е лидер на коалиционния партньор на ВМРО - Демократическата партия на сърбите в Македония. Живалевич често се срещал със Столилкович, и то "когато предстои да се вземат важни решения в Събранието или преди заседанията на правителството“.

Освен това, сърбинът Стоилкович е бил в контакт с руски дипломати и кореспонденти на ТАСС в Скопие, според един документ, който не съдържа допълнителни подробности. Той е сред тези балкански политици, които миналата година пътуваха до Москва, за да подпишат декларация, в която се призовава регионът да остане "военно неутрален" - позиция, която би предотвратила споразумение с НАТО.

Стоилкович също се е срещал и с политици и активисти от Черна гора, които се противопоставят на присъединяването на тази страна към НАТО. Един от тях е Марко Милачич - активист, за когото македонското разузнаване твърди, че преди това се е срещнал с руски дипломат, работещ за военното разузнаване в столицата Подгорица.

Серия от протоколи за подслушване от македонските служби, с начална дата 3. март, показват, че Живалевич и Стоилкович организират среща между Груевски и Мирослав Лазански, депутат от сръбския парламент и един от най-влиятелните медийни коментатори в Сърбия. Преписката също така показва, че Стоилкович казва на Живалевич, че "е информирал (Лазански) за статията, която трябва да напише".

Публикуваният анализ от Лазански в сръбския вестник "Политика" на 5. март оплюва действията на Заев и отразява призивите на ВМРО за нови избори. Същата вечер Живалевич и Стоилкович отново са разговаряли.

- Говорих с Лазански по-рано. Той каза, че статията е достигнала рекорден брой прочитания в Сърбия", казва Стоилкович пред агента на БСК.

- Отлично, отлично! - отвръща Живалевич.

 

В отделен документ, получен от OCCRP и партньори, са изброени над 50 примера за коментарите на Лазански, включително статии и изяви, които се противопоставят на македонското членство в НАТО, хвалят руската военна мощ и обвиняват Запада, че подбужда размириците в Македония.

/със съкращения/

------------------------------------------------

Под журналистическото разследване стоят имената на репортерите Борян Йовановски, Мая Йовановска, Александра Денковска и Владко Чаловски от Скопие, а също и на Бояна Павлович и Бояна Йованович от Белградл

На снимката - сърбинът Мирослав Лазански, който работи за руската геополитическа доктрина

 

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>12°C
Ясно
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: север
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>18°C
Ясно
Температура: 18°C
Усеща се като: 18°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba