Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Партия „Единна Македония“ и анархо-комунистите в Гърция като част от руската стратегия за блокиране приема на Скопие в НАТО

rrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Откакто загуби Никола Груевски, официална Русия прехвърля своята подкрепа към нови антизападни, националистически и проруски сили в Македония. Това се казва в анализ на македонския седмичник "Фокус",

създаден от независимия журналист Никола Младенов, който бе убит при инсценирана автомобилна катастрофа преди няколко години. В същото време Кремъл ще използва и националистите в Гърция за блокиране на Македония. Вестникът се позовава на данни от македонското контраразузнаване и различни доклади на тайните служби. Русия ще използва Гърция, за да увеличи конфронтационната реторика и да попречи на постигането на разумен компромис при спора за името на западната ни съседка и по този начин да се предотврати нейното членство в НАТО, пише още в анализа.

"Въпреки факта, че получи звучен  геополитически шамар на Балканите и особено след приемането на Черна гора в НАТО и падането на режима на Никола Груевски в Македония, Москва няма намерение да се откаже от своето политическо влияние в региона и да предотврати окончателното затваряне на южното крило на Северноатлантически пакт. По този начин Москва ще иска да създаде сериозни проблеми на Брюксел и Вашингтон и те да бъдат принудени да харчат допълнителни средства и ресурси. Всичко това е част от глобалната политика на Путин за стратегическа конфронтация със Запада във всички горещи точки в света - на Балканите, в Близкия изток, в границите на Европейския съюз ", се казва още в анализа.

За да се постигне тази цел, Москва възнамерява още тази есен да създаде нова формация - "Единна Македония". В този "политически проект" - създаване на "патриотична партия", ще участват бизнес и разузнавателни структури, лица, близки до партията на Груевски, но и бивши членове на СДСМ. Партията трябва да се появи на бял свят още тази есен и за нея вече са осигурени пари и е започнато "събирането на подписи". В текста се напомня за скандалните заплахи на руския посланик в Скопие - Александър Шчербак, който през април тази година, в разговор с македонския дипломат от Министерството на външните работи в Скопие Ненад Колев брутално заяви: Руската федерация ще оцелее и без Република Македония, но не и обратното ".

В текста се подчертава, че "при срещата си с Шчербак новия македонски премиер Зоран Заев миналата седмица много ясно е повторил категорично стремежа на Македония за членство в НАТО и ЕС". Седмичникът обръща внимание и на факта, че когато през 2008 г. Гърция блокира членството на Македония в НАТО по време на срещата на върха на Алианса в Букурещ, Атина практически играе в полза на Русия. В момента правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас постоянно застрашава единството на ЕС и НАТО. По време на всяка среща на върха в Брюксел, той повдига въпроса за санкциите срещу Русия, а в същото време периодично преговаря с Москва за получаване на огромен заем.

"Най-отявленият противник за намиране на решение и компромис в спора за името е гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, лидер на партията" Независими гърци " и коалиционен партньор на Ципрас. Проруската му ориентация и неговите връзки с Москва са публично известни. Той хвали руската инвазия в Украйна. Нещо повече, дава противоречиви изявления, че ще подпише споразумение с Русия за производство на автомати "Калашников", а Гърция после щяла да ги продава на НАТО. Каменос е близък приятел на руския олигарх Константин Малофеев който финансира сепаратистите в Украйна и има близки връзки с гръцките корабостроители. В частни разговори Каменос казвал, че докато той е министър, Македония няма да стане член на НАТО ", пише още в разследването и се изяснява, че и министърът на външните работи Никос Коциас има близки връзки с руския политически доктринер Александър Дугин - автора на Евразийския проект .

"При тази ситуация от една страна ще има влияние на националистическите кръгове в Атина, които няма да отстъпят при спора за името. А от друга ще има подкрепата на "Единна Македония" в Скопие, която също няма да отстъпва за името. Това не означава обаче, че членството на Македония в НАТО е предварително обречено на провал. Само трябва да се има предвид, че руснаците не трябва да се отписват, дори когато губят ", се казва в края на обширното разследване на македонското седмично издание.

kjl

 

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>9°C
Ясно
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: запад
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>10°C
Ясно
Температура: 10°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>12°C
Ясно
Температура: 12°C
Усеща се като: 12°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba