Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Френското авторитетно издание "Журнал дьо Диманш“ разказва историята на БГНЕС

lnГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Той говори като младеж. Респектиращо, с огромна любов към своя баща, който вече не е сред живите. 53-годишният Любчо Нешков има една единствена идея в главата си - да продължи делото на онзи, който през целия си живот се бори и съпротивлява.

"Ако има нещо, с което измерваме ценностите в нашата фамилия, то това е правото на свободно изразяване, на справедливост и защитата на човешките права", казва с едва сдържана емоция, собственикът на независимата информационна агенция БГНЕС в България. Това се казва в обширна статия на френското авторитетно издание "Журнал дьо Диманш“. България е на последно място по свобода на словото в ЕС.

Трудни са времената за българската преса.

Член на ЕС от 10 години, страната буквално се срина в световната класация на "Репортери без граница" по отношение на свободата на словото. През 2006 година България бе на едно и също място с Франция - 35-о по свобода на словото, но през 2017 тя е на последно в ЕС и на 109-о от общо 180 в света. 92 на сто от българските журналисти признават за честа намеса в тяхната работа чрез мафиотски методи, казват от Журналистическата асоциация. Любчо Нешков знае доста неща по този въпрос.

Всичко започва в Македония по време на режима на Тито, от времето на Югославия… разбиването на вратата с ботуши, писъците и сълзите. Още 11-годишен вижда как баща му става жертва на насилието на сръбската полиция. След 12 години по различни лагери страхът трайно се настанява в дома им.

"Аз израснах за часове"

Децата са много жестоки. Години след това Любчо си спомня все едно е било вчера. "Съобщиха, че Тито идва на визита в Скопие и децата от класа започнаха да се подиграват с мен: Тито идва да прибере баща ти! Глупаци, баща ми вече бе в затвора. Не очаквайте от него похвали за бившия югославски лидер. "Той сееше само кръв и омраза". Идеята за съпротива, за борба срещу поробителя дълбоко прониква във фамилията. Майка му, сестра му и самият той стават едно и влизат в съпротивата, която никога няма да ги напусне.

Военен кореспондент от Косово

След падането на Берлинската стена идват в България. Той е на 25 години, но вече има чувство за история, за събитията, за страха от национализма и става журналист. Както и сестра му. Като военен кореспондент със собствената си кожа усеща войната в бивша Югославия. В Косово като кореспондент на БНТ остава почти без прекъсване цели три години.

"Когато се завърнах, вече не бях същият човек… - казва без патос Любчо. - Така беше. Казах си - бях политически бежанец, военен кореспондент, а сега - какво?“ Спомня си, а и как не би могъл да си спомни, че неговият така обичан баща се е борил за идеите си, за независима Македония. Да го последва? Защо не!

"Ние сме борчески род.

Дядо ми загива за идеите, пребит пред един кладенец. Баща ми бе в затвора. Аз и сестра ми избрахме друг път за борба. Да казваме нещата, да ги описваме, това бе нашият камък в семейната постройка", спомня си той.

И така, през месец август 2001 година отиват на почивка в Банско. Тогава се ражда идеята за новинарска агенция. Наемат апартамент, който се превръща в редакция. Приятелите също удрят рамо и 17 години по-късно, той с гордост казва, че с над 80 на сто от тях са още заедно.

"Бяхме толкова ентусиазирани, че работехме по 20 часа на ден. Всеки правеше всичко. Но, през месец декември дойде брутално приземяване. Парите свършиха. Отидохме при баща ми, който ни каза: В двора нали имаме три коли? Чисто и просто ги продавате!“

Агенцията потръгва. Но, 2002 г. носи доста разочарования. Големият човек с хиляди идеи отново е разтърсен. Спомените се завръщат. "По онова време разговарях с един от ръководителите на Франс прес, който ми зададе един много простичък въпрос - какъв е моят бизнес-модел? Размисъл, решения, действия. Ражда се гениалната идея - да влезе в партньорство с мобилен оператор. Агенцията буквално се изстрелва в стратосферата. 70 души работят.

„Превърнахме се в първата

национална фотоагенция.

В момента имаме над 6 млн. снимки. Преди десет години минахме и на видео и сега имаме над 70 000 видео обекта в три формата всеки един от тях - мобилен, уеб и HD“, разказва Любчо Нешков.

През 2011 г. вятърът отново става насрещен. Агенцията дава думата на хора, които открито критикуват правителството, които разследват корупцията и операторът прекратява договора, само с един СМС. Винаги е имало псевдо приятелски обаждания, странни препоръки, но никога не се е стигало до там. Има журналисти, които са били и физически нападнати, уволнени. Любчо Нешков познава много добре формите на корупция и натиск. Но, той избира да не си мълчи. Така, както са направили неговият дядо и баща. 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>13°C
Ясно
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: запад
Сила: безветрие, 0.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba