Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Това се казва в разсекретени документи на ЦРУ от 1952 година

vmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Разсекретени документи на ЦРУ от 29. август 1952 година разкриват опитите за създаване на самостоятелна Македонска православна църква по време на титова Югославия, както и църковните и политически настроения на местното българско население и ВМРО във Вардарско по време на 30-годишното управление на диктатора крал Александър Караджорджевич.

Още от анексирането на Вардарска Македония от Югославия през 1913 година местните православни искат да създадат своя Православна църква, независима от Белград, с използването на български, а не сръбски език в богослуженията. Едва по времето на Тито, който олицетворява комунистическия антирелигиозен централизъм, идеята за единството на Сръбската православна църква става неприемлива за режима. Поради тази причина Тито оказва първоначално поддръжка на каузата за отделна Македонска църква, с цел да отслаби влиянието на СПЦ и да саботира нейния отпор против комунистическата власт.

ВМРО е нелегална организация, която се бори за обединението на Македония с България, но никога преди не се е интересувала от църковни въпроси. Но, от този момент тя става един от най-силните поддръжници на създаването на независима, автономна Македонска православна църква. ВМРО започва да инфилтрира свои членове в редовете на титовите комунисти в Македония с инструкции да се подкрепи създаването на самостоятелна Македонска църква. Македонците, по-точно  българското малцинство, искат да създадат независима Архиепископия в Охрид, Свят македонски Синод. И, най-важното, да използват българския като език на тяхната църква, наместо сръбски. Тези искания стават по-силни по време на режима на Тито, който ускори македонския църковен сепаратизъм, но се бореше против македонските усилия за обединяване с България.

И така Сръбската православна църква, под ръководството на патриарх Викентий Проданов, бързо отрази македонския опит за отцепване. Тито реши независимата Македонска църква да остане просто една мечта за македонците, тъй като си даваше сметка, че църковният сепаратизъм ще доведе и до национален сепаратизъм. Но, от друга страна Тито позволяваше на македонците открито да се заиграват с тази идея, за да създава сериозни проблеми на СПЦ, чиито сила и влияние над сръбския народ той искаше да блокира на всяка цена. Това се казва в документа на ЦРУ от 1952 година.

 

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>13°C
Ясно
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: запад
Сила: безветрие, 0.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>14°C
Ясно
Температура: 14°C
Усеща се като: 14°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.7 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>15°C
Ясно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 0.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba