Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Благоев се отрича на всеослушание в Парламента от българската си националност

blagoevГБ

Димитър Благоев, наричан Дядото, е роден през 1856 година в българското село Загоричане край град Костур, в областта Южна Македония. Той е създателят на Българската социал-демократическа партия, която българските комунисти броят за свой родоначалник. На негово име е кръстен цял български град – бившият Горна Джумая, който от 9 май 1950 година се нарича Благоевград. Така, а ето какво казва на 16.12.1917 година, пред 17-ото Народно събрание въпросният Димитър Благоев: 

„Аз съм родом от Загоричане, но между другото не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! /смях/ И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление...”

Някакъв коментар?!

Следващият в списъка: Георги Димитров Тренчев, роден в пернишкото село Ковачевци, в протестантско семейсто на българи бежанци от Разложко. Достоен ученик на родоотстъпника Д. Благоев, след Първата световна война Георги Димитров пространно защитава идеята за 4 български съветски републики - България, Добруджа, Тракия и Македония в рамките на Балканската Федерация. Заедно с Васил Коларов оглавява инспирираното от Коминтерна Септемврийско въстание през 1923 г. След Втората световна война Димитров води курс на тясно сближение с Югославия и провежда поетапна македонизация на населението в Благоевградско. Това е незапомнен по мащабите си акт на национално предателство, когато едно над 300 000-но българско население е денационализирано чрез насилия от страна на комунистите, като е било принуждавано да се пише „македонско” по националност! Това се прави с оглед присъединяването на района към новосформираната югославска република Македония. И малко култовщина - на 2 септември 1947 г. Министерският съвет, чийто председател е самият Димитров, издава Постановление № 3, което гласи: „Селата Раковски и Марийно, Хасковска околия и Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище, което се провъзгласява за град под името Димитровград“.

И така, ако има някой българин, който одобрява това два български града да продължат да носят имената на двама отявлени родоотстъпници, нека ми се обади. А Роско Плевнелиев /чийто род е от Егейска Македония/ да предприеме нужните мерки за преименоването на Благоевград и Димитровград. Ако се чувства българин, разбира се. А не момче-македонче, като Дядото. И ако дървените фармасонстващи глави около него го посъветват да направи точно това...

Друг въпрос е вече населението на тези градове какви нови и достойни имена ще им избере. Дали Благоевград ще стане Цар Самуил или Свети Иван Рилски – на името на най-прославения български светец, чиито св. мощи се покоят съвсем наблизо в Рилската обител? Дали Димитровград ще стане Свети Димитровград /на името на градския храм „Св. Димитър”, както София носи името на храма „Св. София”/?

Народът има думата.

Vox populi, vox Dei...

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>30°C
Предимно слънчево
Температура: 30°C
Усеща се като: 30°C
Вятър: югоизток
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>26°C
Предимно слънчево
Температура: 26°C
Усеща се като: 26°C
Вятър: югоизток
Сила: лек полъх, 3.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>33°C
Променлива облачност
Температура: 33°C
Усеща се като: 33°C
Вятър: юг
Сила: слаб, 3.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba