Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Тази година с пари на Военното министерство там бяха поставени 100 мраморни надгробни кръста

CapariГБ

По повод Архангелова задушница и 100-годишнината от Първата световна война днес делегация, водена от началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов, посети българското военно гробище в с. Цапари, Битолско, Република Македония. Българските военни, заедно с българи от Вардарския край, се преклониха пред паметта на нашите храбри воини, загинали през войните за национално освобождение и обединение.

На панихидата днес, 1 ноември, присъстваха посланикът на Република България в Република Македония Иван Петков, генералният консул в Битоля Теодор Русинов, българският военен аташе полковник Илиян Кръстев, народният представител Валери Симеонов, евродепутатът Ангел Джамбазки, началникът на Офиса на НАТО в Скопие капитан I ранг Радев, военните аташета на Република Гърция и Република Сърбия, представители на Българския културен клуб в Скопие и на граждански сдружения. В знак на признателност към загиналите български воини бяха поднесени венци и цветя.

В гробището в с. Цапари, Битолско, са погребани над 200 воини от 6-та Бдинска дивизия, а в двора на църквата „Свети Георги“ са положени костите на седем български офицери, загинали за България през Първата световна война. През тази година по инициатива на Пловдивски граждански клуб с председател Лука Станчев и със съдействието на Министерството на отбраната във военното гробище в с. Цапари бяха поставени 100 мраморни военни кръста в памет на загиналите наши сънародници. Да припомним, че през 60-те години на ХХ век по заповед на Тито вандалски бяха унищожени стотици български военни гробища на територията на бивша Югославия. Като по чудо оцеля само едно - това край струмишкото Ново село.

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>9°C
Предимно облачно
Температура: 9°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>13°C
Променлива облачност
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: север
Сила: слаб, 5.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>13°C
Предимно слънчево
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: изток
Сила: слаб, 3.5 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba