Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

ЦРУ в свой доклад свидетелства за силните пробългарски настроения в Скопие

mgsvcГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македония е най-нестабилната Титова република. Нейните комунисти са про-български настроени. Културните връзки със София са по-силни отколкото тези с Белград. Парламентът в Скопие е настроен революционно. Първото по-сериозно сътресение ще отцепи Македония от останалите републики в Югославия. Това констатира Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в свой секретен

доклад от 17 февруари 1950 г. Документът, озаглавен "Относно Македонският въпрос в Югославия", е в обем от 10 страници и е декласифициран на 04.12.2001 г., а на 15 декември 2016 е публикуван в дигиталния архив на службата, където може да бъде намерен и сега.

Преди 70 години американската разузнавателна служба описва една съвсем различна Македония от тази, която виждаме днес в медийните информации от двете страни на границата покрай споровете за българското вето, договора за добросъседство и общата ни история. "В републиката, откъснала се от Османската империя преди едва 30 години, няма истински републиканци. Времето не беше достатъчно за формирането им. Македонците са разделени на про-български и про-сръбски настроени. Управляващите комунисти клонят към София и са подозрителни към всичко, което идва от Белград. Те само се преструват на комунисти, но са много повече националисти." За това свидетелстват американските разузнавачи.

Какво се промени за 70 години? Четете в публикацията на ТРУД

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg