Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

1610 пожара са горели в Старозагорска област от началото на годината

pojariГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Заради високите температури в Старозагорска област е обявен червен код за опасност от пожари. Всички структури са в максимална готовност за действие при произшествия. Поддържа се пряка връзка между тях. Координацията е отлична, обяви днес областният управител Георги Ранов. От началото на годината досега в Старозагорска област са регистрирани 1610 пожара. За последните 20-ина дни те са 7, но без сериозни поражения. В пожара край Казанка на 30 юли са изгорели 7 дка широколистна гора, а в този край Казанлък от 11 август – 5 дка млада иглолистна гора. В него са засегнати и 21 дка широколистна гора, но не всички дървета в нея са пострадали. Тенденцията при пожарите в последните три седмици е за устойчиво нарастване. Средно по 11 произшествия на денонощие посещават екипите на РД ПБЗН в последния месец, съобщи на пресконференция директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев

Статистиката показва, че 99 процента от пожарите се дължат на небрежност. Заловили сме двама подпалвачи, каза комисар Колев. Единият от тях е 90-годишен старец, който запалил огън в собствения си селски двор, за да гори треви. Другият е психично болен мъж, който палел без повод треви в канавката на пътя между селата Богомилово и Ракитница. 

Само през месец юли лъжливите сигнали за пожари в областта, постъпили на тел.112, са 23. От началото на годината те са 131, но пожарникарите регистрират спад на фалшивите обаждания в сравнение с предходни години.

От 17 август всеки ден по двама доброволци от доброволната дружинка на община Стара Загора ще дежурят ежедневно от 13 до 17 ч. в помощ на пожарникарските екипи, съобщи още комисар Колев.

В края на пресконференцията той и инж.Ранов отново призоваха гражданите да бъдат особено внимателни в жегите, да не палят огньове навън и при пожар да сигнализират незабавно на тел. 112. 

   

   

 

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>9°C
Слънчево
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: юг
Сила: тих, 0.7 m/s

Времето със sinoptik.bg