Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Архитекти изчислиха, че с 2 млн. лева обектът може да стане световна атракция

nloГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В Стара Загора областният управител инж. Георги Ранов и зам. областният управител Мариана Кръстева се срещнаха днес с проф. Йорг Хаспел, президент на международната организация за опазване на паметниците на културата ИКОМОС за Германия, и с младата архитектка Дора Иванова.

Темата на разговора им беше паметникът на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа.

Инж. Ранов обясни на немския гост, че с решение на МС отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия. До този момент обаче от БСП няма отговор на предложението. „Последното ми питане е от декември миналата година, но от БСП продължават да мълчат“, каза инж. Ранов. Областният управител уточни още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само на най-високо държавно ниво.

От своя страна проф. Хаспел изрази мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепя идеята на своята ученичка Дора Иванова, която е разработила проект „Бузлуджа – паметта на времето” за възстановяването на най-големия паметник от тоталитарното ни минало. Според младата българска архитектка, реализацията на нейния проект ще струва около 2 млн. лв.

А проф. Хаспел настоя, че паметникът на Бузлуджа е „спящ великан”, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели, каза немският професор.

   

   

 

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>9°C
Слънчево
Температура: 9°C
Усеща се като: 9°C
Вятър: юг
Сила: тих, 0.7 m/s

Времето със sinoptik.bg