Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

От 23 ноември до 5 декември в Града на липите ще се проведе за 46-и път Фестивалът на оперното и балетното изкуство

traviataГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

От 23 ноември до 5 декември в Стара Загора ще се проведе за 46-ти път Фестивал на оперното и балетното изкуство - своеобразна панорама на постиженията и търсенията в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон.

Основни организатори на фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора, която тази година отбелязва своята  респектираща 90-та годишнина. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата. В рамките на две седмици Стара Загора ще се превърне в столица на музиката и танца. Организаторите на 46-ото издание на ФОБИ ще предложат на почитателите на оперното и балетното изкуство разнообразна и качествена фестивална програма. Тя е оформена след прецизна селекция от над 70 спектакли, създадени от различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, ОМАГЬОСАНИЯТ, мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. С представянето на танцовия спектакъл БЕЗВРЕМИЕ балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър. Специално внимание заслужава участието и на Фондация „Дарина Такова“, която заедно с известни творци като режисьора Явор Гърдев и художника Ясен Гюзелев и млади изпълнители представя операта Лястовичката от Джакомо Пучини. По този начин ФОБИ се отваря и към независими проекти, извън държавно и общински субсидираните културни институти.

175-та годишнината от рождението на Чайковски ще бъде отбелязана с фрагменти от най-популярната му творба Лебедово езеро – част от спектакъла Viva La Classica на Балет „Арабеск“. Незабравимият Лучано Павароти, който тази година щеше да навърши 80 години,ще бъде почетен с концерт на талантливи певци от Италия, подкрепяни от фондация с неговото име.

Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера ДОН ПАСКУАЛЕ от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале – Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта ЛУЧИЯ ДИ ЛАМЕРМУР, премиера на старозагорци със сериозно международно участие.  Държавна опера - Бургасгостувас един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама Травиата от Вердипо романа на Дюма-син.

В историята на ФОБИ запазено място имат и събитията за най-малките зрители. Софийска филхармония ще гостува със спектакъла ПРИКАЗКИ ЗА ОБОЙ. Събитието е част от четиригодишната успешна програма „Фортисимо фамилия“.

Специалният гост на фестивала е оперната прима Дарина Такова, която ще се срещне с публиката на 1 декември преди прожекцията на уникалния видеозапис на спектакъла на операта „Семирамида” от Росини – суперпродукция на Gran teatro de Liceu, Барселона, в копродукция с Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Teatro Comunale, Торино и Teatro Real, Мадрид с нейно участие и оперните звезди Даниела Барчелона, Илдар Абдразаков, .Хуан Диего Флорез. Ексклузивният видеозапис ще бъде излъчен за първи път в България.

Със сериозна научна и обществена значимост е представянето на последния ІV том от академичната поредица БЪЛГАРСКИ МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР, подготвен от проф. д.изк. Розалия Бикс, проф. д-р Румяна Каракостова, проф. д.изк. Анелия Янева, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева, гл ас. д-р Емилия Жунич.

Сред съпътстващите събития на фестивалната програма е и Работната среща на директори на оперни театри от балканския регион.

-------------

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

Цени на билетите от 5 до 15 лева

Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева

Включва всички събития от програмата на ФОБИ

Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева

Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +

ГЛАСОВЕТЕ НАИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти

Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета

Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/

ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

Тел.: 042 622 431, 0885 509829

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30 ч.– 13.30  ч.и от 14.30-19.00 ч.                         

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя

   

   

 

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>2°C
Слънчево
Температура: 2°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg