Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

След като намерили мъртва птицата-майка, еколозите успяват да излюпят нейните яйца

pticheГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Това е една история за надеждата, която никога не трябва да губим, въпреки очевидните факти и неоспоримите доказателства. Разказът започва преди няколко дни, когато екипът на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ намира мъртва женска белошипа ветрушка /вид сокол/ в района на Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки в село Левка, Сакар планина. Заради постоянния мониторинг, който екипът на проекта извършва, веднага било установено коя точно е женската птица и къде в колонията е гнездовата ѝ платформа. Еколозите били убедени, че птицата има яйца - факт, който се потвърдил след проверка на гнездото. И въпреки опасенията им, че петте яйца са стояли твърде дълго без майчината топлина, те решават да им дадат втори шанс.

Две от тях поставили в гнездо на други птици от колонията, а три отнесли и поставили в инкубатора в Спасителния център за диви животни край Стара Загора. После… зачакали.

И ето, че чудото се случило. Една сутрин в инкубатора ги посрещнало новоизлюпено пиленце белошипа ветрушка!

„За наше огромно щастие, малкото е съвсем здравичко, силничко и пълно с желание за живот“, споделят еколозите. Ако всичко върви по план, скоро малкото ще бъде предадено на приемни родители във волиерите на Спасителния център.

Така че - светът е пълен с чудеса! Продължавайте да вярвате в тях!

-----------------------------------

За повече информация:

Йорданка Василева - Спасителен център за диви животни, Зелени Балкани

e-mail.: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; тел.: 0882707035

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>8°C
Предимно ясно
Температура: 8°C
Усеща се като: 7°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba