Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Младата птица ще участва в размножителни програми в Европа

hanГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Близо три месеца след излюпването си, Хан - първото брадато лешоядче в България от десетилетия насам - напусна родния си дом, Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ край Стара Загора. Младата птица се отправи към новата си родина – Франция; там Хан ще живее в зоопарка Parc Zoologique d’Amnéville. Както знаете, тази година в Спасителния център на „Зелени Балкани“ се излюпиха две брадати лешоядчета, поколение на двойка птици, обитаваща волиерите на Центъра от 2008 година. Те са единствените представители на този изчезнал от България вид, а техните малки са първите излюпени у нас от десетилетия насам.

„Не бе възможно да освободим лешоядчетата, защото биха били единствените брадати лешояди на Балканите, освен това са братя. Понеже това е първото поколение на тази двойка, кръвта, която малките носят, е важна за оцеляването на дивата популация на вида в Европа, ето защо и двете бяха пренасочени за размножителни програми в специализирани центрове в Австрия и Франция.“ – обясняват специалистите от Центъра.

 На Хан, първородното лешоядче, се падна да бъде транспортиран до Франция, където ще стане част от размножителната програма на Европейската асоциация на зоопаркове и аквариуми, координирана от Фондацията за консервация на лешояди (VCF). Там вече го очаква шестмесечна перната дама от центъра Гуадалентин, Испания – неговата бъдеща „съпруга“.

Трябва да подчертаем, че Хан бе особено спокоен и срещата между него и медиите, часове преди отпътуването му за новата му родина, премина в подчертано приятелски тон. Освен това, той стоически понесе преминаването през детектора за метал на летище София, кротко гушнат в прегръдките на Алекс, новия му френски гледач. Часовете полет на седалка в кабината на редовен пътнически полет на Air France до Париж, пък направи пътуването за всички пасажери вълнуващо и интересно. И въпреки почти едночасовия престой на летището във Франция, заради фалшив сигнал за бомба, Хан е пристигнал в зоопарка в добро здраве и само леко изморен от приключението. Пожелаваме на Хан чудесно бъдеще и се надяваме един ден децата му да се върнат тук, в България!

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>16°C
Предимно облачно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba