Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Екологичната инициатива е на „Грийнпийс“ - България

prahoГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

 В Стара Загора официално бе даден старт на „Прахоброячи“ – един пилотен иновативен проект за независимо наблюдение на качеството на атмосферния въздух. За да привлекат вниманието на хората към проблема с лошото качество на въздуха, специалистите на „Грийнпийс“ - България създадоха устройство,

което позволява на потребителите да измерват нивата на прах и фини прахови частици в районите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона, които след кратко обучение сглобиха и поставиха станциите на открито пространство в домовете си.

„Грийнпийс“ - България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия.

„Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност. Очакваме да провокираме хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество“, казва Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към организацията.

Какво представлява Прахоброячът?

Прахоброячите са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип „направи си сам“, които позволяват на всеки потребител да измерва стойностите на прах в близост до тяхното жилище. Устройствата са създадени на „Ардуино“ платформа, която позволява проектирането на собствена  платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер. Така те са достъпни и лесни за сглобяване и ползване от неспециалисти.

Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством open-source код.

След като бъде сглобен и инсталиран, „Прахоброячът“ се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира. Устройството ще се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността. Веднъж на ден събраните данни ще се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните. Данните се визуализират и са достъпни на специално направената за целта графика.

-------------------------------------------

Научете повече на страницата на „Грийнпийс“-България:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/climate_change/chistota-na-vyzduha/

Снимки: Иван Дончев / Greenpeace

(можете да ги изтеглите от долния десен ъгъл на снимките)

Повече информация за проекта:

Теодора Стоянова

Координатор на кампания „Климат и енергия“, „Грийнпийс“-България

Тел.: 0889 521550

Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Техническа информация за „Прахоброячи“:

Симеон Янчев

Робо-работилница „Роботев“

Ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Тел.: 0892 279553

http://robotev.com/

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>15°C
Предимно облачно
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.2 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba