Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Засечени са две огнища на заразната болест в чирпанските села Гранит и Мирово

зкГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатираните огнища на болестта инфлуенца по птиците в селата Гранит и Мирово, община Братя Даскалови. Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева нареди със своя заповед всички региони на България незабавно да бъдат приведени в състояние на повишена епизоотична готовност заради опасното заболяване.  Мерките, които ще бъдат незабавно предприети за ограничаване на разпространението на болестта, обхващат 3- и 10-километрова зони около огнищата на заболяване.

Те предвиждат засилен надзор при дивите птици в сътрудничество с орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, Държавните горски предприятия и Регионалните дирекции по горите.

Забранява се излизането на птици извън дворовете на стопаните, които са задължени да отглеждат отделно от други домашни птици патиците и гъските. Забранява се придвижването и транспортирането на птици в обсега на двете зони. Органите на МВР засилват контрола по пътищата във връзка с тази забрана. Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения. При констатирани огнища се организира принудително убиване на всички засегнати и контактни птици в животновъдни обекти с констатирани огнища на болестта инфлуенца по птиците. В засегнатите райони в Старозагорска област се очаква да бъдат унищожени около 15 000 птици.

Забранява се провеждането на пазари, изложби и състезания за птици на територията на цялата страна. Ако гражданите забележат умрели птици и имат съмнение, че смъртта им е настъпила вследствие на заболяване, могат да сигнализират на горещия телефон на БАБХ – 07712299.

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>13°C
Предимно облачно
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba