Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

След тригодишно очакване двойката черни лешояди в Спасителния център на „Зелени Балкани“най-сетне станаха семейство

leГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Младото семейство е образувано от диви птици с трайни увреждания, внесени от чужбина. Женската пристигна от Испания на 18.11.2011, осигурена от Фондацията за опазване на лешоядите (VCF). На 22.04.2014, зоолозите от Фонда за дивата флора и фауна изпращат в Стара Загора мъжкия, който пристига от Зоопарк Де Доуе, Франция. Той е с обездвижена става и открита рана на крилото, което се влачи по земята. Първата среща на нашата двойка не протича особено добре – женската наблюдава с почуда новата птица от една от високите кацалки, а мъжкият, заради раната си, живее само по земята и дори не може да достигне своята годеница. След като се консултират с много експерти и колеги, в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649“хората от Кпасителния център решават да направят основен ремонт на волиерата, в която живее двойката, изграждайки стълбички и съоръжения, така че мъжкият да може да се качва и достига изкуственото гнездо. Едновременно с това, ветеринарите от Спасителния център полагат грижи за двете птици, за да могат те да бъдат в най-добра форма, въпреки проблемите, които имат.

„И ето, че нашите усилия не са отишли напразно! От съвсем скоро, благодарение на камерите, монтирани във волиерата, наблюдаваме първите плахи опити за ухажване…“ – споделят ентусиастите от Спасителния център. Черните лешояди имат много характерно брачно поведение, стоят един до друг и се „галят“ и подреждат перата си. Освен това двойката вече проявява интерес и към гнездото, носи строителен материал и го подрежда. Затова всички са в очакване на първото яйце!

У нас видът се счита за изчезнал като гнездящ, макар че се случва черни лешояди от близката колония в Северна Гърция да посещават България в търсене на храна. Чрез проект „Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649“, реализиращ се заедно с Фонда за дивата флора и фауна, българските природозащитници предвиждат да внесат и освободят у нас още птици от Испания.

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>16°C
Предимно слънчево
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba