Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Преди 135 години Алеко Богориди полага първия камък за възстановяване на изпепеления град

21ГБ

С тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър" и издигане на националния флаг, вчера на централния площад в Стара Загора започна празникът на града и честването на 135-та годишнина от началото на възстановяването му. 135 пъстроцветни балона полетяха към небето, пуснати от ръцете на децата, бъдещето на града.  Кметът Живко Тодоров връчи символичния ключа на града на новоизбрания кмет на Млада Загора – ученика от Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Диян Ганев. След това кметът връчи символичния ключ на града и званието „Почетен гражданин на Стара Загора" на Димо Бухчев, който бе избран с решение на септемврийската сесия на Общински съвет Стара Загора.
На 23 септември 1879 година /5 октомври нов стил/ Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври". За бъдещите поколения е оставено послание.
Любопитен факт е, че на 24.VІІ.1877 г. за първи кмет на Стара Загора е назначен известният поет и общественик Петко Р. Славейков.

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>24°C
Предимно ясно
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: изток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

halba