Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Румен Денев за стихосбирката „Циганско лято“ от Мина Минчева

esenШЕСТОДНЕВ

Стихосбирката на Мина Минчева „Циганско лято” излиза от печат на нейния юбилей и, по някакво стечение на обстоятелствата, в разгара на циганското лято. Тази книга е една равносметка на поетесата за изминалите години, за събитията и чувствата, които е преживяла. В своите творби тя ни води по козите пътеки на Родопа планина, нейния роден край, върху нас падат борови иглички и в синьото небе се реят орли.  Винаги съм вярвал, че природната местност, в която живее човек, се отразява особено силно на неговата духовност. Необикновената красота на родопския край изгражда у всяко родено там дете великодушие, широта на възприятията и състрадание към всичко живо. Така е и с Мина Минчева, поетеса, която има едно свое притеснение, че е художник-любител и поет-любител. Иска ми се да поразсъждавам над тая тема, защото тя има много важно значение за възгледа на един творец върху себе си и собственото му място в природния и човешки свят.

Любителят не е самодеец, но той не е и професионалист. Самодеецът е човек, който има някаква професия, която не е свързана с изкуството, и участва, например, в читалищни форми на творчество – народни танци, самодеен театър, кръжок по рисуване или хор. Професионалистът е завършил образование по някаква специалност в изкуството – кинорежисура, актьорско майсторство, художествена или музикална академия и пр. и после работи това – изкарва си прехраната с изкуство, затова е професионалист. Но аз се питам какво е любителят? Аз самият се чувствам като такъв. Харесва ми, че думата има корен, който е коренът на думата „любов”, защото това ни подсказва къде е сърцето на такъв човек. Сърцето му е в изкуството, на което се е отдал, но той не го прави за слава като самодейците, които събират грамоти за първо, второ и трето място, нито го прави за пари, за прехрана като професионалиста. Това е положението според мен на любителя – да създава своите творби от любов към изкуството. Разбира се, не трябва да забравяме, че самодейците имат професионални ръководители и че професионалните творци знаят как да влияят на публиката. Много често любителят пише или рисува без да умее тия „хватки”, с които професионалистът е запознат чрез образованието и чрез творческия си опит.

Тъй като самата Мина Минчева ме помоли да бъда безкомпромисен в оценката си за нейната поезия и да не я хваля дежурно поради това, че има юбилей, това са и моите оценки, т. е., това, което по-горе казах в общ план за поета-любител. С още няколко думи ще се повторя. Би било добре да не се забравя, че читателите трябва да бъдат „омайвани” от поета, казвам го малко на шега, но Мина Минчева е родена в планината на Орфей и не е лошо да си спомни легендата и как вълшебният певец е имал дарбата със своята музика и песен да подчинява на волята си хора, животни и растения.

 В стихотворенията на Мина Минчева много често се улавят ритмични мотиви от българската народна песен. Ако тя се дисциплинира, тъй както го правят професионалистите, в търсене на по-голяма виртуозност точно в този план, то ще има според мен голям успех. Мога да посоча като пример стихотворението „Две сърца”, където това е постигнато почти напълно.

 Общото чувство от книгата ѝ е доброта и състрадание, което само по себе си е свръхценно.

 Желая на Мина Минчева да понася твърдо мъките на словото, за да надраства непрекъснато себе си в майсторското овладяване на стиха.

Честит юбилей!

----------------------------------------

сн. Александър Караджов

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Made in BALGARIQ
Сряда, 05 Февруари 2020
article thumbnailПетър МАРЧЕВ               Кубрат се бие - за България уж,                                                          но за бели парици. Аспарух портокали бере -                                              там, нейде край град Ница.   Тервел сарацини вкарва в Европа                                                            /300 евро парчето/. Крум краде луксозни коли в...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

halba