Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

В град Брунате се извисява бюст-паметник на големия български поет

psШЕСТОДНЕВ

През месец септември 2016 г. в град Брунате, Северна Италия, ще се проведе петото издание на престижния Международен конкурс за поезия и литература „Алда Мерини”. По инициатива на Генералното консулство на Република България в Милано, организаторите на конкурса са взели решение да учредят специална поетична премия „150 години Пенчо Славейков“. Призът се създава в рамките на предстоящото през септември 2016  година пето издание на конкурса, както и по повод отбелязването на 27 април 2016-а на 150 години от рождeниeто на големия български поет и един от създателите на легендарния литературен кръг "Мисъл".  Този Международен конкурс за поезия и литература е учреден в памет на една от най-известните съвременни поетеси на Италия – Алда Мерини, родена в Милано /1931- 2009/, но свързана с Брунате, откъдето е нейната фамилия.       

Новата поетична премия ще бъде под патронажа на Генералното ни консулство в Милано и на Посолството на Република България в Рим. Силен мотив за това решение са историческите следи, оставени от българския поет Пенчо Славейков в Брунате, както и фактът, че на централния площад в града се намира негов паметник, който се посещава от много наши сънародници.

Условията на конкурса „150 години Пенчо Славейков“ допускат участие само на български поети (с българско гражданство) – от България или живеещи в Италия. Крайният срок за изпращане на поетичните творби е 30 април 2016 г., а текстовете трябва да бъдат преведени и на италиански език. Всеки участник може да представи до три стихотворения с максимум 30 стиха всяко. Друго важно условие е текстовете да са неиздавана поезия. Приема се за неиздадено произведение това, което към крайната дата за участие в конкурса не е публикувано (на хартиен носител или електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори. Смятат се за неиздадени и стихотворения, появили се в интернет сайтове или тези, които само са участвали, без да бъдат награждавани, в един или повече литературни конкурси. Самостоятелно публикувани книги не се считат за издадени произведения. Подробности за изискванията за участие в премията, както и формуляр за кандидатстване, могат да бъдат намерени на сайта на международния конкурс: http://www.premioaldamerini.org/2016edition.html.

Предвидени са награди в две категории: за поети над 18 години – една награда от 500 евро и 3 награди за млади поети под 18 години (условието е да не са навършили пълнолетие към 30 април 2016 г.), съответно от 300, 200 и 100 евро.

Припомняме, че през 2007 г. пред новата библиотека в град Брунате бе открит паметник на Пенчо Славейков. Бронзовият бюст, поставен на полиран гранитен пиедестал, е дело на проф. Валентин Старчев. Министерството на културата на Република България финансира изцяло реализацията на проекта. Скулпторът е пресъздал образа на големия български поет, европейски интелектуалец и критичен тълкувател на своята съвременност в момент на творчески размисъл. Последните дни от своя живот Пенчо Славейков прекарва в курортното селище Брунате, над езерото Комо, където умира на 28 май 1912 година.

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Made in BALGARIQ
Сряда, 05 Февруари 2020
article thumbnailПетър МАРЧЕВ               Кубрат се бие - за България уж,                                                          но за бели парици. Аспарух портокали бере -                                              там, нейде край град Ница.   Тервел сарацини вкарва в Европа                                                            /300 евро парчето/. Крум краде луксозни коли в...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

halba