Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Преживян и описан от Бальо Динев

kbШЕСТОДНЕВ

Чудя се дали да ви разкажа за Черната кокошка… но с риск да засегна някоя дама, за което се извинявам предварително, ще поема този риск. Тогава живеехме в Зарата, във високите блокове точно срещу ЗЗУ, и животът беше сумарното удоволствие да си на 28 години, да имаш красива жена, умни приятели, прекрасни съседи

(Гого и Денка с техните малки тогава деца), свободно време за футбол, бридж, слушане на Styx, White Snake, Foreigner, Toto, пиене на мастика и бира с печени пилета след полунощ, и всички онези дребни неща, които еднозначно дефинират забравеното вече понятие Dolce vita!

Живеехме в малка мансарда на 8-ми етаж, която имаше само баня, стая и един балкон, който бях превърнал в нещо средно между леярна за олово (за баластовите си колани за подводен риболов) и пожарогасителен полигон за изпитване на усилвателите, които тогава правех, и които често при първо пускане експлодираха в пламъци (за мое най-голямо разочарование и съжаление). Срещу нас, на същия етаж отсреща в блока живееше семейството на Черната кокошка - сгодна женица в детеродна възраст, с черна къдрава навивана на ролки коса, вечно облечена в един и същ пъстър пеньоар с кройка на скафандър, с който очевидно не се разделяше нито в кухнята, нито в постелята, нито пред блока или в бакалията на Чадър могила.

Черната кокошка беше без съмнение перфектна домакиня, добросъвестна майка и очевидно прилежна съпруга, която имаше една единствена мисия в своя живот - ЧИСТОТАТА!!!

Независмо дали играехме бридж в Гогови, слушахме ELO у нас, или просто безплодствахме след поредния тежък запой по време на нощните смени в Тестови системи, Черната кокошка почистваше! Тя миеше, переше, простираше, изхвърляше боклуци, миеше балконите с вода, излъскваше до блясък прозорците, катереше се по стените, за да преследва паяци и мухи, и това беше не инцидентно усилие, а денонощна житейска програма. Късно през нощта, когато изтощени от Живота се свличахме в леглото, прозорците в апартамента на Черната кокошка все още светеха, а нейната сянка се мяташе от стая в стая чак до сутринта.

Ние с Гого бяхме респектирани, и говорехме за нея с благоговение и нескрита възхита. Тя бе получила статута на свръхчовешко същество, въвеждащо порядък, ред и безупречна чистота - все неща, заемащи по-задни места в нашия житейски лист на ценностите.

И както се случва с всеки култ, той се срина за миг, при една случайна среща тет-а-тет в бакалията. Един летен следобед към 5 и половина бях отишъл да купя половин хляб, и докато си чаках реда на опашката обонянието ми започна да бие тревога! Отзад, точно зад мен една остра миризма на вкиснала пот започна да измества познатите аромати на магазина за хранителни стоки, и в кресчендо започна да доминира над всичко останало. Черната кокошка се беше наредила на опашката, през 6 /шест/ човека след мен, и нейната миризма уби в един миг дълго изграждания имидж на Кралица на чистотата!

От много чистене Черната кокошка нямаше време за лична хигиена и очевидно се къпеше веднъж в месеца и се переше с един чайник гореща вода. А космите на краката ѝ бяха с по-живописни кичури от тези на магарето Лефтер, което кротко зобаше тръни в подножието на Чадър могила.

Тук поуката е ясна - когато чистиш, започвай от себе си! Иначе, всичко е напусто...

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

СТАРОТО ПЛАШИЛО
Вторник, 20 Ноември 2018
article thumbnailСтоян СТОЯНОВ               Отдавна, преди дни, преди години, преди кръвта ми да прелее в бездънния и плосък порцелан на чашите - кръвта, която винаги и винаги е недостатъчна, ако животът ми виси, а той вися на лъскавия...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

abbort

halba