Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

retДеян ЕНЕВ

– Баба ми е била голяма хубавица – започна той. – С вълниста коса, мургава, с едни големи очи. Като киноактриса. Да се чудиш как се е родила такава хубост в онова провинциално градче. Това, нали се сещаш, е преди Девети.

Залюбва се с бъдещия си мъж, вечер отиват в ресторанта-градина под големите брястове на площада, слушат духовата музика, всички им се радват, били хубава двойка. Той е полицай, а тя учителка. Били на прага да се венчаят, но чакали да съберат пари. Но войната променя плановете. След Девети се сещат за него. Макар че градчето било кротко, нямало никакви нелегални, нямало събития. Лежи по затворите, накрая го вкарват в Белене. Месец, два, три – никаква вест оттам. И майка му, неговата майка, я вика. Вика онази, която щяла да ѝ става снаха. Тук съм приготвила някои неща, пуловер, вълнени чорапи, малко суджук, сирене. Да отидеш да му ги занесеш. И да видиш как е. И я погалила по шията.

И баба ми тръгнала. Стигнала. Добрала се някак. Застанала на портала с дървеното куфарче. Войникът я изгледал и се обадил на началника си. Дошъл началникът му. Облизал устните си. Пратил войника да пуши и я поканил в стаичката. Тя обяснила – така и така, бъдещият ми съпруг е тук, донесла съм нещичко, дрехи, суджук, сирене.

Така, така, кимал началникът и погледът му се разхождал по тялото ѝ. След това казал, виж сега, и ѝ обяснил как стоят нещата… След няколко дена тя се прибрала в градчето. Обадила се на майка му. Казала ѝ, че е жив. А след девет месеца пак дошла. Била в ръцете си с пеленаче. И майката я приела, отделила ѝ едната стаичка в къщата.

Пуснали го от Белене след дванайсет години. Дошъл си – побелял, без зъби, старец. Тя се омъжила за него. Само венчавка нямало. След година родила още едно момче. Отгледали момчетата.

Аз съм внук на тази жена.

Това е, каза той. Това е историята. Баба ми ходеше само в черно. Накрая, преди да почине, започна да забравя.

Изпуших още една цигара и се разделихме. Чак после се сетих, че бях забравил да го питам най-важното. Но вече беше късно.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Made in BALGARIQ
Сряда, 05 Февруари 2020
article thumbnailПетър МАРЧЕВ               Кубрат се бие - за България уж,                                                          но за бели парици. Аспарух портокали бере -                                              там, нейде край град Ница.   Тервел сарацини вкарва в Европа                                                            /300 евро парчето/. Крум краде луксозни коли в...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

halba