Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Авторът ще получи своя приз след края на извънредното положение

chudШЕСТОДНЕВ

Жури, председателствано от доц. Йордан Ефтимов присъди наградата “Чудомир“за български хумористичен разказ, публикуван през 2019 г. на страниците на в-к „Стършел“ на писателя Никита Нанков. По традиция, на 25 март в Казанлък трябваше да бъдат открити 27-мите „Чудомирови празници“ и за 51-ви път да бъде връчена наградата „Чудомир“ на Фондация „Чудомир“ и в. „Стършел“. Но поради извънредното положение заради коронавируса, лауреатът ще получи

наградата си при нормализиране на обстановката. 

Отличеният разказ е със заглавие „Ръководство за сапунисване“, публикуван е в бр. 41 на в. „Стършел“. Лауреатът Никита Нанков е роден на 4 юни 1956 г. в София. Завършва английска филология в Софийския университет през 1982 година. В Института за литература на БАН работи като научен сътрудник от 1983 до 1994. Защитава дисертация на тема „Едгар Алан По в българската критика и преводна проза“. Емигрира в САЩ, където защитава втора дисертация – върху творчеството на Антон Чехов. Последователно преподава сравнително литературознание в Washington University - Сейнт Луис, Университета в Блумингтън, Индиана и Университета на Пуерто Рико. Сега преподава в Китай. Автор е на книгите "Празни приказки" (2000), "В огледалната стая: Седем образа на българския литературен селоград" (2001), "Триднев" (2002; 2007) и "Postmodernizam i kulturni izazovi" (2004) ["Постмодернизъм и културни предизвикателства"], превод от английски на хърватски, както и на стихосбирките "Ето така" (2004) и "Обреченост на думите. Три и половина кратки поеми за любовта" (2007). Честито на победителя!

 

РЪКОВОДСТВО ПО САПУНИСВАНЕ

Никита НАНКОВ

Поздравления! Вие вече сте собственик на новозакупен сапун! За да се насладите напълно на възможностите на Вашия сапун, Вие трябва да умеете да го използвате, тоест да сапунисвате. Моля прочетете внимателно настоящото ръководство по сапунисване, което ще Ви води стъпка по стъпка из неограничените възможности на сапунисването.

1) Извадете сапуна от опаковката му и като го държите внимателно с двете си шепи, за да не Ви се изплъзне, го поставете на хоризонтална повърхност.

ВНИМАНИЕ! Този сапун е предназначен само за мокро сапунисване. Употребата му за сухо сапунисване може да доведе до несапунисване.

2) Овлажнете сапуна с вода.

ВНИМАНИЕ! Този модел сапун е конструиран да работи единствено с вода и с никакви други овлажнители. Използването на масла, лубриканти, лосиони, газирани и алкохолни напитки и прочие може да предизвика несапунисване.

3) Поставете овлажнения сапун в шепата на ръката, с която бихте искали да сапунисвате. Без да го стискате, внимателно започнете да го прокарвате по повърхността за сапунисване.

ВНИМАНИЕ! Колкото повече стискате сапуна, толкова по-голяма е вероятността да го изпуснете.

ВНИМАНИЕ!!! В случай, че изпуснете сапуна, не се опитвайте да го настъпите с крак, което лесно би довело до подхлъзване с изключително опасни последици. Незабавно се обадете в полицията и докладвайте случая. Остането неподвижно на място и изчакайте идването на дежурните полицаи, които ще Ви окажат първа помощ в залавянето на сапуна беглец.

4) Навлажнете повърхността, по която сте прокарали сапуна, и започнете леко да я търкате. Сапунисването дава най-добри резултати, когато търкането води до появата на пяна.

ВНИМАНИЕ! Ако не се появи пяна, след като търкате десет минути, повторете действията, описани в точка 3. След тази процедура повторете търкането, описано в точка 4.

5) След появата на пяна имате две възможности да продължите:

а) Отмивате пяната, с което сапунисването фактически завършва.

б) Не отмивате пяната, а духате в нея и правите сапунени мехури. В този случай сапунисването завършва, след като издухате всички сапунени мехури.

ВНИМАНИЕ! Ако изберете възможност 5 б, духайте навън! Ако духате навътре, има голяма вероятност да вдишате сапунената пяна, след което ще се наложи да се извърши в стомаха Ви процедурата, описана в точка 5 а. В този случай е необходимо да се обадите на Вашия застраховател и/или погребален агент.

6) След завършване на сапунисването оставете внимателно сапуна в сапунерката, без да го подсушавате. Така той ще е готов за следващата употреба. Многократни изследвания от независими лаборатории в Швейцария и Съединените щати показват, че ако сапунът бъде подсушен, в сто процента от случаите преди следващата употреба се налага той да бъде отново навлажняван (консултирайте се с точки 1 и 2 по-горе).

ВНИМАНИЕ! Ако след сапунисването решите да избършете сапунисваното място, моля запознайте се внимателно с ръководството за избърсване, което може да намерите на https/www.izbаrsvane-sled-sapunisvane.com.

Желаем Ви приятно и продуктивно сапунисване!

ВНИМАНИЕ! Този сапун е конструиран за половин сапунисване. За цяло сапунисване моля купете още един такъв сапун.

ВНИМАНИЕ!!! Ако имате допълнителни въпроси, моля звънете на телефони 888 7777 6666 (за индивидуално сапунисване), 555 4444 3333 (за интимно сапунисване по двойки и тройки) или 222 1111 0000 (за групово и колективно сапунисване).

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Made in BALGARIQ
Сряда, 05 Февруари 2020
article thumbnailПетър МАРЧЕВ               Кубрат се бие - за България уж,                                                          но за бели парици. Аспарух портокали бере -                                              там, нейде край град Ница.   Тервел сарацини вкарва в Европа                                                            /300 евро парчето/. Крум краде луксозни коли в...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

halba