Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Книгата на Захари Карабашлиев спечели и приза „Цветето на Хеликон“ за най-продавано четиво

khyГенка ШИКЕРОВА

Роден е във Варна, свири на китара. В края на 90-те заминава за САЩ със семейството си. Първият му роман „18% сиво“ излиза през 2008 г. През 2014-а се връща в България и става главен редактор на издателство "Сиела". Междувременно не спира да пише. Той е Захари Карабашлиев, а преди часове романът му "Опашката" получи две големи награди - "Роман на годината" на Фонд "13 века България" и "Цветето на Хеликон", която е на база продадени от книжарници "Хеликон" книги от номинираните 12 романа за 2021.

"Мой ангажимент като писател е не да помирявам и утешавам (за това служи религията), нито пък да поучавам (за това е образованието), а да съм достатъчно близо до тревогите на времето, в което живея. Но и на достатъчна дистанция, за да мога да ги преработвам в писане", заяви Карабашлиев при получаването на наградите. Той се надява, че книгите му ще останат като свидетелство не само на неговите талант и труд, но и на "времето, в което живея". Заедно с Васко Кръпката Карабашлиев организира неотдавна в София първия голям концерт против войната в Украйна.

"Не съществува въпрос кой е агресор, кой е виновен, кой е започнал пръв. Украйна воюва за собствената си свобода и право на избор - дали да бъде в ЕС, дали да бъде част от НАТО. Същият избор, който сме имали ние и който сме направили преди 25 години", каза Карабашлиев малко след събитието.

Той вярва, че във "време на разделение и цивилизационен разлом" трябва да има своя позиция и да я отстоява, въпреки че тя може да не е 100% правилна. "Но знам, че трябва да е 100% ясна", казва писателят.

"Моля се тази моя позиция да не наранява други хора. Но в никакъв случай няма да направя компромис с нея, за да угаждам на чужди очаквания, убеждения, нагласи. Колкото и обидени читатели да ми коства това. Каквото и да ми коства това", написа Карабашлиев след получаването на наградите.

Захари Карабашлиев е автор на романите "Хавра" и "18% сиво". Вторият е бестселър с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Ще...
Неделя, 14 Май 2023
article thumbnailВаня БАКЪРДЖИЕВА           Ще пристигна с косите разрошени и в очите ми - пламъци огнени... Ще целувам, ще искам още докосване... и ще пиша със устните спомени. И когато най-после утрото ни погали с лъчите си жълтите, ще целуна...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...