Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Малкият сладур, останал без майка, е засечен да пътува на стоп по пътя Смолян – Смилян

mesdweГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Малко мече е спасено в землището на село Смилян, известно като българската столица на боба. След получен сигнал на телефон 112, екип на Регионалната екоинспекция в Смолян реагирал и отишъл на мястото – мечето било качено на дърво, а в района нямало следи от майката. Експертите изчакали няколко часа и видели, че малкото се движи по главния път от Смолян за село Смилян и понеже това създава риск за живота му, са го уловили. Със съдействието на Екоминистерството и фондация „Четири лапи“ мечето сираче е прието в Парка за танцуващи мечки в Белица, където са поели грижата за него.

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр. Белица, обл. Благоевград. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица. Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид. На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица. През 2017 г. към тях се присъедини и Рику - първият „албанец“.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq