Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ким Чен Ун ожесточи войната с прилепналите дънки и чуждите филми

jimmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Северна Корея е истински резерват на комунизма. И ако на някой български болшевик особено силно му домъчнее за славните вълкочервенковски времена, когато милиционерите цепеха прилепналите панталони на „суингите“ и удряха печати по бедрата на „зозите“, може да хване самолетчето за Пхенян. Вождът Ким Чен Ун наскоро въведе нов разширен закон, който се стреми да премахне всякакъв вид

чуждестранно влияние - строго наказвайки всеки, заловен да притежава чужди филми и клипове, облекло или дори да използва жаргон. Но защо?

Юн Ми Со сподели, че е била на 11 години, когато за пръв път е наблюдавала насилствената смърт на човек, екзекутиран за това, че е заловен да притежава южнокорейска драма. Целият квартал бил задължен да присъства на публичното наказание.

"Ако не го направите, това ще бъде класифицирано като предателство", каза тя пред Би Би Си от дома си в Сеул.

Севернокорейските милиционери се постарали всички да станат свидетели на това, че наказанието за контрабанда на незаконни видеоклипове и филми е смърт.

"Имам ярък спомен за мъжа, който беше със завързани очи, все още виждам как сълзите му текат. Това беше извънредно травмиращо за мен. Превръзката на очите му беше буквално подгизнала от сълзите му. Вързаха го за един кол и после го разстреляха", спомня си Юн Ми Со.

„Война без оръжие“

Представете си, че сте в постоянно състояние на заключване без интернет, социални медии и гледате само няколко контролирани от държавата телевизионни канала, целящи да ви кажат това, което лидерите на страната искат да чуете - това е животът в Северна Корея. Сега нейният лидер Ким Чен-Ун затяга мерките допълнително, въвеждайки нов по-обширен закон срещу това, което режимът описва като "реакционни мисли". Всеки, който е заловен с големи количества медийни продукти от Южна Корея, САЩ или Япония, сега е изправен пред смъртно наказание. Хванатите да гледат такива програми и филми са заплашени от 15 години затвор.

И не става въпрос само за това, което хората гледат.

Наскоро Ким написа писмо до държавните медии, призовавайки Младежката лига на страната да предприеме мерки срещу "неприятното, индивидуалистично, антисоциалистическо поведение", добиващо популярност сред младите хора. Той иска да спре чуждата реч, прическите и дрехите, които определи като "опасни отрови". Всичко това е така, защото Ким Чен Ун е във война, която не включва само ядрени оръжия или ракети.

Анализатори твърдят, че той се опитва да спре външната информация да достига до хората в Северна Корея, тъй като животът в страната става все по-труден. Смята се, че милиони хора там гладуват. А диктаторът иска да си гарантира, че те все още продължават редовно да се „хранят” с внимателно изработената от държавата пропаганда, вместо да видят живота през лъскавите драми, чието действие се развива в Сеул - един от най-богатите градове в Азия.

И един приятелски икономически съвет към другаря Ким. Важно перо в севернокорейската икономика може да стане туризмът, и то – соцносталгичният туризъм, ориентиран към страните от Източна Европа. Специалните пакети могат да включват едноседмичен престой в детски пионерски лагер, участие в арести на севернокорейски „хипита“, присъствие на висш форум на Компартията /с бонус – автограф от Ким/, или участие в публична екзекуция. За туристите от бившия соц-лагер, пазещи все още членските си книжки в Партията, да се предвижда 5-процентна отстъпка от цената на туристическия пакет. Търговски представител на Бюрото за внос на чуждестранни туристи в КНДР по второ направление може да стане др. Жан Виденов.

 

 

---------------------------

По материали на BBC

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n