Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Изходът от политическата турбуленция у нас е пропорционална изборна система с бонус места за победителя

moaoaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Проект за кабинет с Асен Василев начело има голям шанс. Правителство може да бъде избрано само с мнозинство, не се изискват гласовете на 121 депутати... Важно е да се каже, че днес България няма нужда от избори. Обществените настроения също са срещу предсрочен вот". Това подчерта пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" и зам.-председател на парламента. Той

подчерта отново, че основна задача за ДБ е премахването на руското влияние от страната ни: "Затова оценяваме като полезно направеното от правителството на Кирил Петков. Г-жа Митрофанова е представител на партията на покойния вече г-н Жириновски. Този политически клоун, който беше създаден още от КГБ преди разпадането на Съветския съюз, заяви преди години, че българите трябва да пълзят в краката на руснаците. Тази госпожа нанесе сериозни вреди на българо-руските отношения".

В предаването "Неделя 150" Атанасов отново подчерта нуждата от реформа на българските служби. „Трябва да бъде прегледан целият кадрови капацитет на службите“, заяви той.

"Стари изпитани механизми на руските служби са да прикриват най-важните си разузнавачи на „невидими“ позиции като градинар, шофьор, готвач. Имайки предвид липсата на дипломатически опит у Митрофанова, няма пречка личният ѝ шофьор да е водещият офицер... Тези българи, които ходят публично в руското посолство, на езика на руските служби се наричат самоиницативници. Посолството не разчита особено на тях, но ги уважава, защото могат да са полезни. Трябва да се следи публичният живот и лесно може да се забележат тези /журналисти, политици, политолози/, които работят в полза на Русия. Трябва да се проследят през последните 30 години кои бяха посредниците в българо-руските търговски отношения, кои продаваха нефт, кои осигуряваха ядреното гориво. Въпрос на политическа воля е да бъдат пресечени тези канали".

Атанасов е категоричен, че няма да има затваряне на посолството на Русия у нас и ще се търси дипломатическо уреждане на въпроса. "Затягането на обръча около Русия от демократичния Запад не е в нейна полза, ще се търси пробив".

Но нека да се погледнем и през очите на нашите съседи, гърците.

„Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.“ Това пише влиятелният атински вестник „Катимерини“.

Че това е точно така, го потвърди и неособено интелигентната Митрофанова, която се похвали в български телевизионен ефир, че „ако Кирил Петков се бил държал по-диалогично, щял да има дълъг политически живот, обаче...“.

Гръцката медия посочва, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Анализаторът на „Катимерини“ посочва и евентуален изход от турбулентната политическа ситуация у нас с избори до дупка. Преминаване към изборна система със засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове.

Ще го чуят ли нашите пишман-политици?!

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq