Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ЧВК "Вагнер" набира затворници от колониите на Санкт Петербург. Който оцелее получава 200 000 рубли и свобода

wahgЮлия КРАСНИКОВА

В колониите на Санкт Петербург започнаха да набират затворници като „доброволци за пътуване до Донбас“ в състава на ЧВК „Вагнер“. За това разказаха близки на осъдени, излежаващи присъдите си в ИК-7 „Яблоневка“ и ИК-6 „Обухово“. За шест месеца служба на „доброволеца“ се обещават 200 хиляди рубли и амнистия. Ако се върне жив. „Вечерта в петък „шашките“, както ги наричат, дойдоха в Яблоневка“ - разказва

близък на осъдения. - Те говориха пред затворниците и ги призоваха да „защитят Родината“. След това, късно вечерта, те събраха бригадирите /затворниците, които помагат на персонала на колонията да ръководят отрядите/, там им казаха нещо, след което бригадирите започнаха да работят в отрядите.“

Старейшините казаха, че на затворниците е било предложено да отидат в Донбас. Там ще ги обработват поетапно, ще ги отвеждат до границата под конвой, като обикновени затворници.

„На моя роднина казаха следното: „Там много трудно се откриват нацисти, а те са много добре подготвени. Вие ще бъдете в авангарда, помагайки за откриването на нацисти, така че не всички ще се върнат." Първоначално казаха, че около 20% ще се върнат. След това - че "почти никой няма да се върне". На тези, които оцелеят, е обещана награда от 200 000 рубли и амнистия. И ако затворникът бъде убит, обещават да платят 5 милиона рубли на семейството му. Всичко това е само на думи, няма да бъде записано никъде на хартия. В същото време цялата информация не се предава директно, а чрез бригадира.“

Отначало им беше казано, че ще бъдат взети предвид само тези, които са служили в армията или имат боен опит. Но след няколко часа стана ясно, че всички желаещи са включени в списъците. Около 200 души искаха да се запишат, но в крайна сметка се записаха около 40, които дори бяха тествани на полиграф.

Моят близък приятел би се съгласил, но ние, роднините, му хвърлихме гняв със заплахи. Сега се кълне, че няма да отиде, но определено се колебае, защото вижда това като възможност да спечели пари, казва: „Ако стане най-лошото, ще ти изкарам апартамент“. Те обсъждат помежду си, че "можете да си представите колко много може да се изнесе оттам". Те вярват в това. Не всички, разбира се.

Да, ЧВК "Вагнер" набира „пушечно месо“. Никой не крие това, висшите офицери го говорят директно. Мой познат излежава присъда в затвора в центъра на Нижни Новгород. Според него, там са затворени много хора, които преди това са участвали във военни действия, и те са много нетърпеливи да се включат в тази война. Той самият успява да се свърже с "Вагнер" и заявява желанието си да отиде на война. Те му отговорили: „Чакай ни във вашата колония след един месец“.

Ние успяхме да разговаряме с роднините на затворника от „Яблоневка“, който се съгласи да отиде в Донбас. „На втория ден след новината за срещата той каза, че е подписал договор и няма да се върне обратно. – казват те. - Но днес [разговорът се проведе на 4. юли] той каза, че договорите ще бъдат сключени при пристигането на обекта. По думите му, те ще се бият на фронта. Защо се е съгласил? Той бил подмамен с обещанието, че след шест месеца ще се прибере и криминалното му досие ще бъде заличено. Освен това, когато минат шест месеца и някой иска да продължи службата си, тази фирма ще му осигури работа“.

 Според осведомени източници, „Яблоневка” е първата затворническа колония в Санкт Петербург, където „вагнеровците” организират агитация. Първата група „доброволци“ от „Обухово“ вече се подготвя за изпращане на фронта.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq