Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Централноазиатската държава на практика излиза от ОНД

tokaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Новината - Казахстан се оттегля от споразумението на Общността на независимите държави (ОНД) от 1995 г. за Междудържавния валутен комитет. „Да одобри протокола за прекратяване на споразумението за създаване на Междудържавен валутен комитет от 26. май 1995 г., извършено в Минск на 25. октомври 2013 година“, се казва в указа на президента Касим-Жомарт Токаев. Правният акт вече е влязъл в сила. Да

припомним, че Комитетът е създаден, за да насърчава организирането на многостранно сътрудничество в областта на валутните плащания и кредитните отношения, сближаването и подобряването на валутното законодателство. Това решение съссигурност е последица от Международния икономически форум в Санкт Петербург в края на юни, по време на който станаха очевадни напрегнатите отношения между Русия и Казахстан. Първо Владимир Путин произнесе грешно името на казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев - и то не за първи път. Той обаче не му остана длъжен и обяви, че Казахстан не признава независимостта нито на сепаратистките региони в Грузия - Абхазия и Южна Осетия, нито на "псевдо-държавите" Луганск и Донецк.

Това е само едно от многото политически неразбирателства между Русия и Казахстан. Първо, централноазиатската държава забрани руския символ на войната Z. После отказа да организира военен парад за 9. май - Деня на победата. Обяви също, че ще се придържа към европейските санкции, наложени на Москва.

И още - преди седмица Токаев разговаря с председателя на Европейския съвет Мишел Барние и му направи неочаквано предложение - Казахстан да помага на Европа с доставките на въглеводороди. "Казахстан е готов да използва потенциала си от изкопаеми горива, за да помогне в стабилизирането на световните и европейските пазари", казал Токаев на пресконференция. В този смисъл, страната му би могла да се превърне в буферна зона между ЕС и Русия и в бъдеще да доставя суровини на Запада, заобикаляйки Москва.

Само два дни по-късно руски съд постанови да бъде затворен терминалът, през който тече петрол от Казахстан към Запада - официално заради възможни "щети за околната среда".

Руският енергиен експерт Михаил Крутичин е убеден, че това е "отмъщение заради налагането на независима, цивилизована външна политика от страна на Казахстан". Реално, всяка година по тръбопровода от Казахстан до Европа преминават около 67 милиона тона петрол. Централноазиатската страна е един от най-големите доставчици на нефт за ЕС. Според съобщения в медиите, Токаев е възложил проучване, което анализира възможностите за изграждане на нов тръбопровод през Каспийско море, който да е независим от Русия. Казахстанското министерство на енергетиката дори обяви лаконично, че износът на петрол "върви нормално" - поне засега - макар терминалът да е спрян от Русия.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq