Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Целта на „Газпром“ е да унищожи конкуренцията. При успех, да се готви и Азербайджан

ukmaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

През януари 2013 украинското министерство на енергетиката подписва договор с енергийния гигант Shell за срок от 50 години, според който в Украйна ще бъдат вложени около 10 млрд. долара. Първоначалната инвестиция в размер на 400 млн. долара е предвидена за проучвателни дейности. Според условията на контракта, Shell не само ще плащат данъци в Украйна, но също така и ще предоставят между 31 до 60%

от печалбата от добития газ. Сондажите са планирани в близост до Донецк и Харков. Според очакванията на украински специалисти в бранша, след 10 години Юзовското находище е трябвало да дава до 10 милиарда кубически метра газ годишно, а след 15 години и до 20 милиарда кубически метра. Друга чуждестранна компания, която получава право да разработва енергийни източници в Украйна, е американската Chevron с лиценз за Одеското находище. Може би свързвате името на „Шеврон“ с намеренията да бъдат започнати проучвания за шистов газ в нашата част на Добруджа? Точно така, за същия тип газ става дума и в Донбас.

Още през 2014 година украински журналисти провеждат свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда по онова време дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света. 100-хилядният град Славянск се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, като гигантското находище обхваща част от Донецка и Харковска област, а общата му площ е почти 8 000 кв. км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа. Говорим за 3,6 трилиона куб.м, които биха превърнали Украйна в сериозен износител на газ.

Ето я истинската причина, разтревожила руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром. Ето защо отдавна газпромци водят целенасочена кампания за това изобщо да се приглуши темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци.

Московски вестници от ерата на недоубитата руска демокрация нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение.

Ето, това е истинската причина за „специалната военна операция“ – напълване на най-важните джобове в Руската Федерация. Всъщност, няма никаква „денацификация на бандеровците“, никаква защита на рускоезичното население и прочие пропагандистки клишета. Има лакомия за още и за още милиарди долари.

С триста зора и хиляди жертви руските орки успяха да превземат Северодонецк и Лисичанск, след като ги сринаха до основи. Славянск е само на трийсетина километра и той ще е следващата цел на Путин и „Газпром“.

Очакванията на военните анализатори са, че след като овладеят основната част от тези газоносни територии, газовите зелени човечета ще спрат. И Кремъл ще се опита да замрази конфликта. Разбира се, Газпром няма технологиите за добив на шистов газ. Целта на руските монополисти е да убият конкуренцията – в най-буквалния и нечовешки смисъл. Ако планът им се реализира, не е изключено съдбата на Украйна да бъде последвана от Азербайджан. Но в този случай със сигурност ще се намеси и Турция.

 

 

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq