Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Прехвалените от Путин руски хиперзвукови оръжия не им помогнаха в плана за „блиц-криг“ срещу Киев

rakeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Съединените щати успешно са тестваха две хиперзвукови ракети на Lockheed Martin Corp тази седмица.Това съобщи Пентагонът снощи, на фона на нарастващите опасения, че Русия и Китай са постигнали по-голям успех в разработването на свои собствени хиперзвукови оръжия, съобщи “Ройтерс”. Военновъздушните сили на САЩ потвърдиха, че успешно са тествали новите оръжия във вторник край бреговете на Калифорния.  “Този ​​втори успешен тест демонстрира способността на ARRW да достига и издържа на скорости, събира важни данни и демонстрира безопасното отделяне от самолета”, казаха Lockheed в изявление.

Бригаден генерал от военновъздушните сили Хийт Колинс, изпълнителен директор на програмата, Дирекция по въоръженията, заяви: “Вече сме готови да преминем към цялостно тестване по-късно тази година.”

Хиперзвуковите оръжия се движат с около 6200 км (3853 мили) в час. В отделен тест за хиперзвуково оръжие Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA) потвърди, че е извършила успешно първия тест на своето хиперзвуково оръжие Operational Fires. Тестът е проведен на ракетния полигон White Sands в Ню Мексико.

Успешните тестове показват напредък сред нарастващи опасения, че Съединените щати изостават в надпреварата във въоръжаването на суперсилите. Operational Fires е изстрелвана от земята система, която “бързо и прецизно ще поразява критични, чувствителни към времето цели, докато прониква през съвременната противовъздушна отбрана на противника”. DARPA получи 45 милиона долара за OpFires през фискалната 2022 г.

Една от концепциите на Lockheed Martin за оръжието на DARPA е да се използва съществуваща пускова установка за високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), като тези, изпратени в Украйна, за изстрелване на оръжието. Тези успешни тестове идват след неуспешен тестов полет на 29. юни на различен тип хиперзвуково оръжие – Common Hypersonic Glide Body, в Pacific Missile Range Facility в Хавай.

Военните се надяват да се възползват от преминаването към хиперзвукови оръжия не само чрез изграждането им, но и чрез разработването на нови механизми за откриване и поразяване. Производители на оръжия като Lockheed, Northrop Grumman Corp и Raytheon Technologies Corp рекламираха своите хиперзвукови оръжейни програми пред инвеститорите, тъй като фокусът на света се измести към новата надпревара във въоръжаването за нововъзникващ клас оръжия. Този клас ракети имат своите предимства, но както видяхме в Украйна, употребените от руснаците няколко подобни ракети не им помогнаха особено в плана за „блиц-криг“.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq