Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Не е за вярване, но влиятелен немски финансист лансира идеята ФРГ да използва левове

lwloГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Използвайки статистически данни за 35 държави за периода 1997-2008, двама чешки изследователи установяват, че членството в ЕС насърчава инвестициите много повече, отколкото използването на еврото. Фискалната политика на България е уникална – ние сме държава, чиято валута е обвързана с еврото при фиксиран обменен курс от 1,98. Според някои експерти, България по своему вече е в еврозоната - причината е валутният борд, който гарантира фиксирания курс на българския лев.

Но ето нещо интересно - в авторитетния германски всекидневник "Die Welt" основателят на Изследователския институт "Флосбах фон Щорх" Томас Майер също припомня за обвързването на българския лев с еврото. Но поводът е друг: еврото, което губи от стойността си спрямо долара. "При някои хора тези сценарии вероятно събуждат копнежи по германската марка", пише авторът и обяснява, че носталгията по германската марка го навежда на мисли за българския лев. "През 1997 българската валута е свързана с фиксиран курс с някогашната германска национална валута. Когато Берлин прие еврото, българският лев влиза във валутен борд с единната европейска валута. Така германската марка продължава да живее в българския лев", пише той. Майер отбелязва, че Българската народна банка все още държи основно краткосрочни еврови държавни облигации, за предпочитане германски държавни облигации.

"За носталгиците по германската марка като мен това е успокояваща мисъл", пише Томас Майер. Авторът разсъждава и върху интересна хипотеза - ако качеството на еврото продължи бързо да се влошава, Германия би могла да въведе българския лев. "Кой знае, може би и българите ще се осмелят да се откажат от фиксирания валутен курс към еврото заедно с нас", разсъждава Майер. Според него, при един такъв сценарий левът ще поскъпне спрямо еврото и инфлацията ще спадне. "Тогава може би ще се споразумеем наследникът на лева да се казва просто "марка", пише в заключение финансистът.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq