Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Освен това, Анкара си затваря очите за корабите с плячка, пътуващи към Африка

rusqewГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Около 500 000 тона крадено украинско зърно са изнесли незаконно орките на Путин - с руски кораби, които уж тръгвали от руски пристанища, но всъщност поемали на път от Севастопол. Това се твърди в разследване на „Нойе Цюрише цайтунг“. Руският товарен кораб "Жибек Жолы" остава на котва край турското черноморско пристанище Карасу в продължение на шест дни в началото на юли. Още на 1. юли украинското правителство

изпраща официално писмо до властите в Анкара с молба да задържат плавателния съд по подозрение в незаконно разтоварване на украински продукти. Киев смята, че корабът превозва украинско зърно от окупираното пристанище в Бердянск. На 6. юли "Шибек Шоли" вдига котва и напуска турските териториални води в посока Русия.

Украинското външно министерство протестира, че турските власти са позволили на съда да продължи да плава, въпреки представените доказателства. Но проблемът е, че не става въпрос за изолиран случай, пишат разследващите журналисти от "НЦЦ". Украйна призова Турция да предприеме действия и по отношение на три други руски кораба. "Михаил Ненашев", "Матрос Посинич" и "Матрос Кошка" също са заподозрени, че са товарили зърно в пристанищата на Крим, което е откраднато от окупираните украински области.

Руските кораби изключват устройствата си за проследяване

Смята се, че част от плячкосаното зърно е била продадена на Турция. От седмици насам съществуват все повече индикации, че Анкара купува крадено зърно. Турските власти се оправдават, че не разполагат с доказателства, че зърното идва от Украйна. Външният министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му никога няма да допусне крадено украинско зърно на територията си. Според документите, стоката от въпросните кораби идва от руски пристанища.

Разследване на украинския медиен проект Schemi на "Радио Свобода" от юли обаче разкри, че много руски кораби, които твърдят, че пренасят товари от руското пристанище Кавказ, са влезли в пристанището на Севастопол, след като устройствата им за проследяване са били изключени. И там са товарили зърно от зърнения терминал "Авлита". Ройтерс посочва, че споменатите три кораба са собственост на руската държавна Обединена корабостроителна корпорация, която е санкционирана от Запада. В три от случаите зърното е било разтоварено в турски пристанища, в други е било транспортирано през Босфора до Сирия.

Последното плаване на кораба "Михаил Ненашев" от Севастопол до южното турско пристанище Дортьол край Искендерун в края на юни може да бъде ясно проследено. Това става чрез публично достъпни данни за местоположението, сателитни изображения и снимки, направени от турския морски експерт Йорюк Исик. 170-метровият кораб за насипни товари е акостирал в Дортьол на 25. юни, като е разтоварил зърно. Според документите му, той идва от руското пристанище Кавказ, намиращо се в източната част на Керченския проток. По данни на Marine Traffic корабът наистина е бил там на 19. юни.

Преди това обаче "Михаил Ненашев" бил с изключена система за проследяване в продължение на седем дни. Снимки и сателитни изображения обаче показват, че той е акостирал на зърнения терминал в Севастопол на 15. юни, където е бил натоварен със стока. На 21. юни Йорюк Исик заснел руския товарен кораб да преминава през Босфора в Истанбул напълно натоварен. Шест дни по-късно Исик прави друга снимка, на която се вижда как същият кораб стои на кея в Дортьол - очевидно разтоварен.

Четете подробности за международната престъпна схема ТУК

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq