Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Войната може да приключи победоносно за Украйна още до края на годината

powetyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вероятно руснаците очакват боевете да се разпространят в ключовия южен украински град Херсон, тъй като са наредили подготовка за евакуация на част от цивилните в града. Служители на ФСБ също така имат позволение да евакуират семействата си от окупираните зони. Това се посочва в прегледа на разузнаването на британското министерство на отбраната. Отбелязва се, че отстъпили на около 20 км в района на Херсон в началото на октомври, руските войски вероятно се опитват да укрепят нова фронтова линия западно от село

Милово. Боевете по тази линия са ожесточени, особено на запад, където украинският напредък означава, че флангът на Русия вече не е защитен от река Ингулец. Повечето от руските войски на тази линия на фронта са недокомплектовани части от запасняци.

Междувременно, украинското разузнаване има информация, че руското командване е наредило да се прекратят всички техни опити за настъпателни операции на Източния фронт, предвид ниския боен дух и възможности на мобилизираните, които са събрани „от кол и въже“. Близки на тези „мобики“ в Русия се оплакват, че техните хора са захвърлени без храна и военни дрехи в сборни лагери, където вместо подготовка те се шляят, наливат се с третокачествена водка, продавана от амбулантни търговци. Има данни за смъртта на над 15 мобилизирани още преди да стигнат до фронта. В социалните мрежи пък се появиха съобщения за предали се групово 300 руски запасняци /заедно с въоръжението си/, които преди това застреляли командира си, тъй като им пречел да се предадат.

По руските телевизии вървят репортажи как N-ският военноремонтен завод обещал да модернизира близо 800 разконсервирани танкове Т-62 /тоест, произведени през 60-те години на миналия век/. Взривяването на Кримския мост, за което руснаците вече обвиниха шефа на украинската разведка Кирил Буданов, в канцеларията на президента на Украйна нарекоха "само началото", като отбелязаха, че "всичко незаконно трябва да бъде унищожено". През последния месец в Киев усилено се говори за намерението окупираният полуостров да бъде превзет с военни средства, а Главното разузнавателно управление дори прогнозира приблизителна дата за приключване на процеса - пролетта на 2023 година.

Преди взривяването на Кримския мост в крайбрежните води плуваха много екскурзионни лодки с туристи. В момента окупираният полуостров е много неспокоен. На територията на полуострова Кремъл въведе жълто ниво на заплаха от терористични атаки. Някои от привържениците на Руската федерация се опитват да продадат жилищата си и бягат в Русия или в чужбина. Мобилизацията продължава. Военни самолети кръжат в небето. Туристите са малко. По бензиностанции и магазини има напрежение щандовете за хранителни стоки са празни, липсва и гориво. В очите на хората се чете паника. „Живеем като върху вулкан“, казват местните.

В заключение, успехите на украинските сили в пробиването на руската фронтова линия събудиха надежди сред западните военни наблюдатели, че пълномащабната война може да приключи още до края на тази година. Руският Голиат очевидно е в нокдаун, нужен е един последен удар, за да се просне на земята. Сега е моментът българските политици и държавници да се вземат в ръце и да дадем на украинците нужното им тежко въоръжение, за да спрат армията на побеснелия диктатор. Белким веднъж и България застане на страната на победителите…

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n