Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руснаците планират да възстановят моста за близо 9 месеца. Но дотогава Крим ще е украински

udybbГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руското правителство планира възстановяването на Кримския мост да стане не по-късно от 1. юли 2023 г. Работата ще се извърши от Нижнеангарсктрансстрой. Това твърди руското пропагандно издание РИА "Новости", цитирайки съответната заповед от 13. октомври. Строителството на Кримския мост се извършва от 2015 г. в нарушение на международното право, тъй като Украйна не е дала такова

разрешение. През май 2018 г. беше официално открита автомобилната част на моста в окупирания Крим. Путин ръководи откриването на моста и премина пръв по него, управлявайки камион от Таман до Керч. Злите езици предполагат, че зад волана на „камаза“ е бил един от дубльорите-двойници на руския президент.

Сутринта на 8. октомври стана известно, че има силен пожар на железопътната линия на Кримския мост, а шосейната част е частично разрушена. Официалната позиция на Кремъл е, че камион се е взривил на моста. Междувременно т. нар. шеф на "кримския парламент" Константинов заяви, че "украински вандали" са повредили пътното платно на Кримския мост. Според съобщения в медиите, взривът е организиран от украинските специални служби. Официален Киев не пое отговорността, но важни персони от ръковоството на страната намекнаха, че са доволни от резултата.

Първоначално независими експерти решиха, че мостът е обстрелян с високоточно ракети с голям обсег на действие. Българинът доц. Филип Филипов е специалист по конструкциите на големи мостови съоръжения, има дисертация, посветена на Гибралтарския мост. Според него, твърдението че мостът е бил взривен с камион-бомба, е абсолютен фейк. Тъй като шосейната лента е разрушена на две места. „На видеозаписа се виждат проблясъците на поне две експлозии“, уточнява ученият. Очевидно, взривът е бил заложен от водолази в сглобката на конструкцията, където хоризонталните елементи на носещите трегери се съединяват с вертикалните носещи колони. Най-вероятно е имало и трети взрив, при който експлозивът е бил заложен в железопътната композиция с цистерни с гориво. Защото взривовете на шосейния участък не могат да причинят запалване на жп-участъка на моста.

Така че хибридните путиняци, които се опитват да замесят в инцидента и България, очевидно са откровени лъжци. А руснаците най-вероятно ще си икономисат усилията по реконструкцията на разрушения мост. Защото Крим твърде скоро ще възвърне статута си на украинска територия.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n