Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Косово предупреди за скорошна сръбска инвазия по рецептата на Кремъл

vucikjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Не е нужно човек да е легендарен топ-шпионин от калибъра на Джеймс Бонд или Щирлиц, за да проумее очевидната истина, че Вучич и неговата хунта отдавна се готвят да правят Велика Сърбия. Присъединявайки с военна сила Косово, Република Сръбска /която в момента е съставна част от БиХ, плюс Черна гора и Северна Македония. Втората част от рецептата е доста по-рискова, защото Скопие и Подгорица вече са

натовски страни, но за Прищина и Баня Лука няма проблем. Поне в главата на дългия балкански Путин, който продължава да се въоръжава трескаво. Докато на Балканите вече мирише на барут, под управлението на руските матрьошки, България е изпаднала в състояние на хибернация. Със своята почти безпомощна армия ние сме допълнително изкушение за Белград да пристъпи към реализация на своите агресивни планове. Ето и фактите. ЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯа скорошна сръбска инвазия по рецептата на

Пред Съвета за сигурност /СС на ООН/ министърът на външните работи на Косово Доника Гервала заяви, че сръбският президент Александър Вучич подготвя военна агресия на Балканите като тази на Владимир Путин в Украйна. Гервала участва в дебатите по 6-месечния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за положението в Косово. Според нея, Сърбия ще предизвика нестабилност в края на месеца, когато изтича крайният срок за промяна на регистрационните номера на автомобилите. Тя съобщи, че "90% от автомобилите в Косово вече са с променени регистрации" и уточни, че "сръбските екстремисти брутално заплашват всеки един гражданин, включително и с подпалването на колите им, ако той промени регистрацията на колата си".

"Сърбия заплашва местните сърби, които приемат косовските номера. Една част от колите, които бяха с променена регистрация, бяха подпалени. СС не трябва да подминава този факт", каза още тя. Министърката припомни, че международната общност е поискала от Сърбия да спре с призивите си за насилие, които се подготвят за края на този месец. "Лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг попречи на Вучич да предизвика дестабилизация. Заплахата от нестабилност идва само и единствено от една страна. Косово не заплашва, а само призовава Сърбия да се придържа към споразумението, което сама подписа", подчерта Доника Гервала.

"Сегашният президент бе част от пропагандата на Слободан Милошевич. Той заяви в парламента на Сърбия следното: "За всеки убит сърбин ще убием 100 мюсюлмани". Международната общност е обезпокоена от идеологията на "Сръбския свят" на Балканите, която може да доведе до нови войни. "Вучич готви военна агресия на Балканите, точно както това направи Путин", подчерта Гервала и припомни за многобройните военни маневри на сръбската и руската армии от последните години.

И още военни новини с балкански адрес - Турция е изстреляла секретна балистична ракета над Черно море. Турция е изстреляла тестово местно произведена балистична ракета с малък обсег над Черно море вчера, съобщава агенция „Блумбърг“. За изстрелването на ракетата е била използвана мобилна платформа от летище близо до пристанищния град Ризе в източната част на черноморския турски регион около 7:00 ч. местно време, казват източници, поискали да останат анонимни, тъй като не са упълномощени да коментират. По думите им, ракетата е прелетяла 561 км и е паднала край бреговете на пристанище Синоп в Северна Турция, което е най-далечното разстояние, изминало подобно оръжие, разработено в страната.

International Defence Analysis съобщава: „Турция успешно изпробва тактическа балистична ракета с малък обсег на действие. При днешния тест балистичната ракета Tayfun (Торнадо), произведена от турската компания #Roketsan, порази цел на разстояние 561 км“.

Секретният ракетен проект, наречен Tayfun, е в ход от няколко години, уточниха източниците. Ръководството на отбранителната промишленост, което контролира разработването на оръжия местно производство, отказа да разкрие каквато и да е информация за проекта.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n