Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Или пък след като ни изкарат от НАТО и ЕС късите пешки искат да ни вкарат в БРИКС?

ruureГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Преди два дни посланикът на САЩ в Южна Африка обвини Претория в предоставяне оръжия на Русия, което е нарушаване на обявения от нея неутралитет спрямо войната в Украйна. Оръжията са били натоварени на руски товарен кораб, който е акостирал тайно във военноморска база близо до Кейптаун за три дни през декември м.г. и след това са били транспортирани до Русия, съобщи посланик Рубен Бриджит,

цитиран от южноафрикански информационни агенции.

"Убедени сме, че на този кораб са били натоварени оръжия и бих заложил живота си за точността на това твърдение", каза още дипломатът по време на брифинг с репортери, запис от който излъчи местният новинарски канал Newzroom Afrika. "Въоръжаването на руснаците е изключително сериозен проблем и бихме искали Южна Африка да изпълнява на практика своята политика на неутралитет", добави той.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса беше в Кейптаун и отговаряше на въпроси в парламента, когато един от депутатите го помоли да отговори на твърдението на Бриджит. Президентът отвърна, че "въпросът се разглежда и след време ще можем да говорим по него". По думите му е започнало разследване още преди Бриджит да съобщи обвинението си публично и в него ще бъдат използвани всички доказателства, с които разполага американското разузнаване.

Товарният плавателен съд предизвика коментари, когато в началото на декември акостира във военноморската база в Саймънс Таун. Товарните кораби обичайно акостират в гражданското пристанище на Кейптаун, а не във военната база. Членът на парламента от опозицията Кобус Мараис тогава поиска отговори от правителството, като каза, че стоките са били разтоварвани и товарени през нощта, докато корабът е бил закотвен в базата. Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ добави товарния кораб Lady R в списъка си със санкции миналата година заради предполагаеми доставки на оръжие.

В контекста на този оръжеен скандал, изведнъж научихме, че българският президент е отлетял за ЮАР.

Случайност?

Само човек, който вярва, че прадядо му е бил маймуна, може да вярва и в Случайността. Официално, Радев е присъствал днес на освещаването на новия български храм в Южноафриканската република. Румен се е ръкувал с юарския президент Сирил Рамафоса и са обсъдили възможностите за разширяване на двустранното партньорство в сферите на икономиката, търговията, транспорта, туризма, образованието и науката. Бил е „отчетен и забележителният 200% ръст в икономическия обмен през 2022 година“. Интересно е да се проследи структурата на този обмен през военната 2022-ра, дали пък не става въпрос за износ на български оръжия/боеприпаси от България към Претория и оттам по познатата схема през военноморската база в Саймънс Таун – към руската армия?

Паралелно на срещата на двамата президенти в Претория се е провел и бизнес форум с участието на 31 български и 70 южноафрикански компании, на който били представени перспективните области за инвестиции в двете държави, а представителите на бизнеса провели редица двустранни срещи. Като особено перспективни сфери на икономическото сътрудничество били откроени машиностроенето и производството на автомобилни компоненти, земеделието и производството на храни, високите технологии, транспорта и туризма. Според запознати, в бизнес делегацията е имало хора и от оръжейния бизнес.

И така, нека ДАНС /а също и партньорските служби/ да уточнят истинската цел на посещението на Румен Радин… пардон Радев в Африка.

Защото не бива да пропускаме факта, че Южна Африка е член на БРИКС и ще домакинства форума на тази организация, в която членува и Русия, през август. Южноафриканците се показаха като изключително предани камаради на Путин и бяха готови да суспендират Римския статут и да напуснат Международния наказателен съд – само и само да не им се наложи да арестуват Путин, ако той има наглостта да дойде в Претория. Като страна, подписала Римския статут, Южна Африка ще продължи последователно да прилага международното право, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на сайта на президента на ЮАР.

Да не забравяме кой избута до „Дондуков“ 2 пенсионирания военен летец. Задачката, спусната от Решетников и Митрофанова е ясна – и беше най-отчетливо артикулирана от късите пешки – излизане от НАТО и от ЕС. Е, защо пък следващата стъпка да не бъде влизане в БРИКС?

 

ryhfghyhzz

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n