Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Новаторското въведение било изпробвано успешно на полигон в Централен Израел

kfffГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Израелското министерство на отбраната успешно завърши първата серия от изпитания на нова бордова високомощна лазерна отбранителна система за прехващане и сваляне на дронове, съобщи пресслужбата на ведомството. “Управлението за изследвания и разработки на министерството на отбраната съвместно с концерна “Елбит системс” (Elbit Systems Ltd) и военновъздушните сили на Израел

успешно осъществиха прехващане на няколко дрона с използване на бордова система на високомощно лазерно оръжие (HPL-WS). Прехващането е осъществено на различна далечина и височина на полета”, се посочва в изявление на израелското МО.

Ведомството допълва, че “на самолет е била инсталирана високомощна лазерна отбранителна система, която е била проверена според няколко сценария, като успешно е прехванала и унищожила всички дронове, които са били използвани по време на изпитанията”. Способността да се прехванат и унищожат заплахи във въздуха е новаторска и предполага стратегическа промяна в противовъздушната отбрана. Тази революционна серия изпитания бе проведена на полигон в Централен Израел.

“Израел е една от първите страни в света, постигнала и демонстрирала подобни възможности на бордова лазерна система с голяма мощност”, отбеляза министерството, посочвайки, че “първата серия изпитания е начален етап от многогодишна програма за разработване на лазерна система за защита от различни заплахи на голямо разстояние”. Този метод за въздушно прехващане има много предимства, включително ниска себестойност, способност ефективно да се прехващат заплахи на големи разстояния и височини независимо от метеорологичните условия, а също така способност да се защитават обширни територии. Авиационната високомощна лазерна система ще допълни израелската дълбоко ешелонирана противоракетна отбрана, която включва системи като “Железен купол”, “Прашката на Давид” и “Хец” (“Стрела”).

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n