Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

По заповед на Путин до 2030 година продължителността на живота в Русия трябва да е 78 години. Добре, но само с вълшебната пръчица на Росстат

perЮлия СТАРОСТИНА

Руските власти решават икономическите трудности по свой собствен начин - те здраво манипулират статистиката. По искане на Кремъл, правителството и губернаторите, отделът, отговарящ за статистиката - Росстат – вече употребява множество трикове. В някои случаи служителите коригират „лошите“ цифри, в други ги скриват. С идеята тъжните новини за положението в страната да не достигнат до народа,

властите публикуват всички статистически данни възможно най-рядко и във възможно най-неудобното време.

Манипулация с часа на публикуване

През април 2019 г. голям скандал предизвика новината на Росстат: една трета от руските семейства нямат достатъчно пари за закупуване на зимни и летни обувки за всеки член на семейството. Президентският прессекретар Дмитрий Песков беше публично възмутен, но не от бедността на населението, а от работата на Росстат. „Защо точно за обувки? Защо точно една трета и откъде са тези числа?“ - попита той. Отделът веднага отговори: изследването, проведено върху условията на живот на населението, е едно от най-представителните и задълбочени.

Новината за липсата на пари на руснаците за обувки се разпространи толкова широко, че дори се превърна в аргумент в международен спор. През юли 2019 г. тогавашният британски премиер Борис Джонсън го използва, за да критикува Владимир Путин: той припомни, че „според Росстат една трета от жителите на Русия не могат да си позволят повече от два чифта обувки годишно, 12 % от населението все още използват външна тоалетна и реалните доходи не са нараснали от пет години“. По този начин той отговори на думите на Путин, че либералната идея е надживяла полезността си.

Правителството и президентската администрация „потръпнаха“ от новините на Росстат, виждайки в тях „заплаха за социалната стабилност“, припомня бивш държавен служител. Правителствените служители не могат просто да забранят на Росстат да публикува „лоши“ цифри - за това е необходимо да се измени федералният закон за статистическото счетоводство. Затова властите избраха друга тактика - решиха да

„сведат до минимум информационните последици“.

Какво означава това, те за първи път демонстрираха в особено труден момент - след въвеждането на икономическите санкции, спада в цените на петрола и икономическата криза, започнала скоро след това. През май 2020 г. Росстат публикува данни за априлския спад в индустрията късно вечерта - в 21:00, а не в 16:00, както беше досега. Причината веднага стана ясна - правителството реши да привлече възможно най-малко внимание към отрицателните числа, публикувайки статистически данни възможно най-късно. Въпреки че Росстат обясни отлагането на публикацията с принудителната работа на служителите от разстояние и записа ново, като че ли, компромисно време за публикуване на данни – 19:00.

Но Кремъл и правителството биха искали да отидат още по-далеч и са измислили нов начин да минимизират ефекта от публикуването на отрицателна статистика. Двама информирани събеседници на медията „Проект“ чуха подобна идея на срещите - възможно най-рядко да се публикува цялата спешна информация за случващото се в страната (данни за инфлацията, безработицата, индустрията, външната търговия, просрочените заплати и др.), тоест веднъж седмично - най-вече в сряда от 19:00. И особено чувствителни показатели, например демографските статистически данни, включително данните за смъртността от COVID-19, в този случай ще бъдат публикувани в още по-неудобно време - само в петък вечер. Сега, според Росстат, новините се публикуват почти всеки работен ден.

От местното Министерство на здравеопазването в Далечния изток се обаждат до една от териториалните статистически служби с въпрос: „Как можем да намалим смъртността?“. Това нормален въпрос ли е? Министерството на здравеопазването не опитва да направи нещо, за да намали смъртността наистина, а разчита на статистическата агенция да „оправи“ нещата. И така е почти във всички области – претенции има не към бездействието на министерствата и неграмотните им министри, а към статистиката.

Изискванията на Путин към демографията

Темата за демографията е важна за чиновниците и в нея те особено активно се опитват да манипулират числата. След миналогодишното „нулиране“ на Конституцията, Владимир Путин подписа нов указ за националните цели за развитие на Русия до 2030 година. Според президентски указ, очакваната продължителност на живота се увеличава до 78 години през 2030 година. В същото време правителството трябва да осигури постоянен растеж на населението на страната.

Длъжностните лица, разбира се, не успяват да постигнат тези цели - в предишния указ на Путин същите показатели трябваше да бъдат постигнати до 2024 г. Но през 2020 г. продължителността на живота в Русия, според предварителните оценки, е спаднала до 71,1 години срещу 73,3 години през 2019 г. А населението на Русия за първи път от 17 години намалява с 577 хиляди души и към 1 януари 2021 г. възлиза на 146,17 милиона души.

Алексей Ракша, бивш съветник на Департамента за демографски изчисления на Росстат, сподели пред медия „Проект“ следното: „През 2019 г. трите най-големи региона - Москва, Московска област и Татарстан - измислиха свой собствен начин да изпълнят указите на Путин. За целта те помолиха Росстат да подцени прогнозата си за продължителността на живота и да надцени очакваната смъртност - за да могат лесно да изпълняват задачите си.“

„Първоначално отказах да го направя, но след това шефовете ни заплашиха, че всички ще бъдем уволнени, включително ръководството на отдела, ако не го направим“, признава Ал. Ракша.

Въпреки това, Алексей Ракша бива уволнен

Това се случва, след като служителят публично изразява съмнения относно достоверността на публикуваните от правителството данни за смъртните случаи от COVID-19. В интервю за The New York Times, Ракша твърди, че Москва не съобщава за около 70% от смъртните случаи, свързани с коронавируса, а регионите - за около 80%.

Манипулирането на статистиката за смъртността също става редовна практика по време на пандемията. От окончателните данни на Росстат за 2020 г. се оказва, че смъртността през миналата година се е увеличила с 340,3 хил. души, но формално само 42,5% от случаите (144,7 хил.) са от COVID-19, а останалите хора умират на пневмония (2,4 пъти растеж), захарен диабет (+ 26%), заболявания на нервната система (+ 21%), а най-изненадващото е, че смъртността "от старост" се увеличава с 20% годишно.

/със съкращения/

 

--------------------------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на този текст е в независимото руско издание „Проект“, което разкри наскоро, че Путин си е купил втори дворец на Черно море. Заглавието е от редакцията.

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n