Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Системата е изобретена от Никола Тесла, но СССР разработил свой вариант още през 70-те години

KFTTГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Както всяко революционно и недокрай обяснено технологично постижение в човешката история, така и системата ХААРП се приписва на Никола Тесла. Програмата за високочестотни активни изследвания на полярното сияние, по-популярна като HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), е американска научноизследователска програма, оперираща в йоносферата. Програмата се финансира

съвместно от американските военновъздушни и военноморски сили, университета в Аляска и американската Държавна агенция за отбранителни научноизследователски проекти.

Програмата е разработена на територията на голяма арктическа научна база в Гакона, Аляска, която е собственост на Военновъздушните сили на САЩ. Най-известният инструмент, използван в станцията на ХААРП, представлява мощен радиочестотен предавател, работещ в диапазона на високите честоти (HF), който се използва за временно възбуждане на ограничена зона от йоносферата с цел да се изследват възможностите за използване на йоносферата с оглед подобряване на комуникациите и наблюдението. Мощността на излъчване на съоръжението, построено от BAE Advanced Technologies (BAEAT) през 1993 г., е около 4 MW. С други инструменти, като високочестотни и свръхвисокочестотни радари, различни магнитометри и сонди се изследват физичните процеси, протичащи във възбудената зона.

Работата в изследователската станция на ХААРП започва през 1993 г. Конструирането на сега функциониращият предавател приключва през 2007 г. Стойността на ХААРП към 2008 г. е $ 250 милиона за конструирането на съоръжението и оперативни разходи. През май 2014 е обявено, че програмата ще бъде прекратена до края на годината. Собствеността на съоръженията и оборудването е прехвърлена на Университета на Аляска във Феърбанкс (University of Alaska Fairbanks) през август 2015 г.

Привържениците на конспиративните теории обвиняват ХААРП за многобройни природни бедствия като урагани и земетресения. И наистина, целите ѝ изглеждат дълбоко мистериозни за тези, които не са информирани.

Ето какъв е отговорът на Русия и света

В Северна Европа се намира EISCAT – съоръжение за манипулация на йоносферата. То е разположено в близост до норвежкия град Тромсьо. EISCAT се финансира и управлява от изследователските институти и съвети на Норвегия, Швеция, Финландия, Япония, Китай, Великобритания, Франция и Германия.

В отговор на HAARP Русия пък разработи СУРА – изследователски център с йоносферен нагревател, разположен близо до град Василсурск, на около 140 км източно от Нижни Новгород, Русия. Руснаците разработват и система за управление на климата, наречена „Кълвач”. При нея се излъчват нискочестотни вълни, способни да предизвикат смущения в атмосферата и да изменят посоката на въздушните течения.

Неотдавна скандалният руски политик Владимир Жириновски заплаши света и по-специално „агресорите от САЩ”, че руснаците също имат климатично оръжие, подобно на HAARP. „То може да унищожи всяка част от планетата и да убие за кратко време над 100 млн. души” – разкри Жириновски. Той предупреди, че цели континенти могат да „заспят” завинаги и че това не е взрив, а едно доста тихо и спокойно оръжие.

Интересуващите се от темата си спомнят, че един българин - инж. Петко Ганчев направи демонстрация за зрителите в ефира на една наша телевизия с умален модел на ХААРП. Според него, това специфично оръжие може да предизвика психически проблеми у много хора и да ги принуди да посегнат на живота си. Учени определят ХААРП като нов вид оръжие, което със своята милионватова мощност може да усили бури, да предизвика суша или потоп. Според специалистите, електромагнитното оръжие е причината за редица катаклизми в наши дни – като опустошителните земетресения в Япония, в Чили и Хаити. Съществува теория, че дори земетресението в Перник през май 2012 г. също е дело на ХААРП.

Освен на природата, американското изобретение може да влияе и на хората. Или поне това са се опитвали многократно да докажат изследователи. Според тях, различните честоти, които ХААРП излъчва, могат да причинят главоболие, мигрена и нарушения в сърдечния ритъм. През 1998 г. Европейският парламент признава страничните ефекти от ХААРП и призовава да се изготви „зелена книга“ за последствията на военните действия върху околната среда. Тази идея обаче е отхвърлена под натиск от САЩ.

Небезизвестната журналистка Светослава Тадаръкова /понастоящем с фамилия Рудолф/ сензационно твърди, че всъщност СССР отдавна е изпреварил американците. В Украйна е съществувал град, който не е бил отбелязан на картата /секретните градове са нещо обичайно за съветската система/. За него се разбира едва след аварията в Чернобил. Оказва се, че непосредствено до АЕЦ-Чернобил, на 11 км, е съществувал т. нар. град Чернобил-2. Той неслучайно е построен близо до атомната централа, защото има нужда от голямо количество електроенергия! Там се издигала стена - високо в небето, над гората, на десетки километри ширина и височина. С мощните локатори се е прихващала всяка ракета, която се изстрелва от САЩ за 1-2 минути и е можело тя да бъде унищожена във въздуха. Това също е ХААРП-система, но в един по-първоначален вариант – твърди Тадаръкова-Рудолф. В този смисъл, твърде вероятно е аварията в АЕЦ-Чернобил да е предизвикана от американските специални служби, за да неутрализират съветската система. Впоследствие руската система за противоракетна защита се премества в Комсомолск на Амур.

 

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n