Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Вучич и Заев са наясно, че от наркотици се печели най-бързо. И нямат нищо против лесните пари

masdeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Холандският експерт по Балканите Ханс ван дер Берг е на мнение, че инициативата „Отворени Балкани“ /известна и като „малкия Шенген“/ едва ли ще изпълни предварително заявените намерения на премиерите на Албания и Северна Македония и на президента на Сърбия. Те са свързани с безпрепятствено движение на хора, стоки и услуги на териториите на трите държави. „Най-вероятно е

лансираният от Вучич проект, за който се хванаха като за спасителен пояс Заев и Рама, след като отново не получиха покана за преговори с ЕС, да се окаже благотворен единствено за наркотрафикантите“, посочва холандецът. Преди него и други политически анализатори посочиха опасността „мини-Шенгенът“ да се превърне в регион на свободно движение на наркотици.

За подобно развитие на ситуацията подсказва и актуалният скандал, който тресе Сърбия. Да припомним, че арестуваният бандит Велко Беливук, тартор на сръбска банда, заподозряна в няколко брутални убийства, изнудване, отвличания и трафик на наркотици разказа пред прокуратурата за връзките си със сръбския президент Александър Вучич и други хора от върха на управляващата Сръбска прогресивна партия. Преди това западни медии публикуваха разследвания, уличаващи брата на Вучич за участие в нарко-трафик.

Може би не е случаен и планът на Заев да декриминализира употребата на леки наркотици на публични места, както и да разреши отглеждането на марихуана за лична употреба. Според македонския премиер, този проект щял да доведе до бум на туризма в страната му.

Да припомним, че и биографията на Еди Рама е белязана с „топла връзка“ с наркотрафиканти. Авторитетният в-к „Билд“ преди време публикува разследване, уличаващо формацията на Рама /Социалистическата партия/, че е дошла на власт през 2017 година с купени гласове, напазарувани от местната наркомафия. Според журналистите на „Билд“, нaркoбocът Acтрит Aвдилaй бил глaвният изпълнитeл при купуването нa глacoвe зa социалистите. Зaпиcaни ca и нeгoви рaзгoвoри c кмeтa нa Дуръc, c кoгoтo дoгoвaря кoй oт Coциaлиcтичecкaтa пaртия щe влeзe в пaрлaмeнтa. Aвдилaй e бoc нa нaркoбaндa oт нaй-мaлкo 40 души, кoитo ce зaнимaвaт c мeждунaрoднa търгoвия c нaркoтици в рeгиoнa oкoлo Дуръc. Зa дa ce включи в предизборнaтa кaмпaния нa Coциaлиcтичecкaтa пaртия нa Рaмa, тoй бил пуcнaт oт зaтвoрa под предлог, чe cтрaдa oт дeпрecия.

Но по-вероятно е балканският нарко-Шенген да рухне преди да започне да функционира. „Има промяна на посоката на вятъра за Вучич и е възможно наистина съвсем скоро да бъде отвян. За да последва съдбата на Борисов в съседна България!“, предупреждава немската политическа анализаторка Йохана Даймел.

 

otrfd

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n