Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Когато пуснеш от бутилката духа на примитивизма, скоро неговият бумеранг ще те фрасне в лицето

pkdsaОгнян МИНЧЕВ

Ефектът на бумеранга... Отговорният човек има граници на приличието и ги спазва. Отговорният политик се конкурира - дори воюва с другите, но има граници и ги спазва. Можеш да протестираш на улицата, ако прецениш, че другите политически средства за справедливо състезание са изчерпани. Можеш да поведеш гражданите на мирен протест, който да покаже на властимащите, че са преминали границата

на легитимно политическо поведение в условията на демокрация. Но не можеш да превръщаш гражданския протест във вакханалия на простащина, низки страсти, обидни крясъци и тормоз... Не можеш да се възползваш от излизането на улицата на нищите, маргиналите, лумпените и да ги насъскваш. Да им показваш как да хвърлят развалени яйца, да обръщат кофи за боклук, да цапат обществени сгради, да се гаврят с хора, оказали се на различно мнение от тях... Когато пуснеш лумпените, нещо повече - когато ги оглавиш - чакай рикошет! Лумпените няма да се приберат кротко вкъщи, когато ти смяташ, че е време протестът да свърши, защото ти вече си постигнал целите си. Лумпените ще останат на улицата, те ще влязат в парламента, ще отидат в телевизията, ще креснат в лицето ти да си сядаш на... задните части.

Политическата игра с простотията, с наглостта, с агресията, с отчаянието, с насилието - е игра с огъня. Рано или късно тя обръща разкривеното от омраза лице на лумпена срещу самия теб. Това лице ти припомня, че "има такъв народ", който е жертва на обществената система, на лична драма, на примитивен интелект, на нечия несправедливост, на нечие минало насилие. Не изкарвай тези лица на улицата! Опитай се да им помогнеш. Опитай се да ги облагородиш. Облекчи живота им. Създай им искрица надежда, че животът им може да се промени. Ако се опитваш да ги използваш - рано или късно те ще използват теб. Както се оказа днес - много скоро ще те използват и атакуват. Веднъж изтървани отвъд обществените ограничения на приличието, те бързо стигат до всяка граница, до която им позволиш. Техните "легитимни" представители ще те изненадат дори на председателския съвет... Политиката е инструмент на цивилизацията. Политиката не бива да бъде инструмент за превръщане на институциите в маймунарник.

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n