Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

46 държави поискаха Крим и Севастопол да се върнат на Украйна

krimГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България се присъедини към декларация на 46 държави, която обявява Русия за държава окупатор заради анексирането през 2014 г. на Кримския полуостров заедно с град Севастопол. Нашата страна бе представена от министъра на външните работи Светлан Стоев. Той бе сред учредителите на Международна Кримска платформа, чиято цел е да координира усилията на държавите, които настояват

за връщане на Кримския полуостров на Украйна.

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, включително териториалните води“, каза министър Стоев. „Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона... Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред“, каза още първият ни дипломат. Той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море.

Декларацията призовава Руската федерация да изпълнява задълженията си като държава окупатор съгласно нормите на международното хуманитарно право и настоява Руската федерация незабавно да прекрати всички нарушения на човешките права и злоупотребите по отношение на жителите на Крим, като осигури пълен и безпрепятствен достъп до Крим на представителите на регионалните и международни мониторингови механизми за правата на човека. Осъжда се политиката на Москва за сплашване в Крим на журналисти, правозащитници и адвокати. Държавите се обявяват против "продължаващата руска милитаризация на Крим" и затрудняването на свободното корабоплаване край неговите брегове. Критикува се "продължаващото изменяне на демографската структура на окупирания полуостров чрез преселване на руски граждани в Крим".

Идеята за Кримската платформа бе развита от украинския президент Володимир Зеленски на 4. септември 2020 г. пред сесията на Общото събрание на ООН. Руската агенция ТАСС отбеляза, че датата 23. август за учредяване на Платформата съвпада с датата за сключването на Пакта Рибентроп-Молотов в Москва през 1939 г.

Участието на България в този форум е изумително, като се има предвид генезисът на влизането на Румен Радев в политиката. Той няма как да не бъде етикетиран като кремълско прокси, предвид заслугата на ген. Решетников за изгрева на неговата звезда. Освен това, издигналата го партия БСП е категоричен поддръжник на окупацията на Крим от Русия. Затова подписът на служебния външен министър на Радев под гореспоменатата декларация е изумяващ. Нима Радев се готви да танцува степ под съпровода на банджото на Херо Мустафа? Или този зрелищен лупинг е само за да хвърли прах в очите на американците? А той ще продължи да действа по формулата на Бойко: „Ние на думи сме за НАТО, но прекарахме безплатно газопровода на брато!“

 

dcfred

 

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n