Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Евелин Банев има присъди за 36,5 години затвор в три държави

brenГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Известният като Кралят на кокаина българин Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. В къща край Киев нашенецът си спретнал и супер-модерна оранжерия за марихуана, за да не скучае. Брендо ще остане 20 дни в ареста в Украйна, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му у нас. Евелин Банев-Брендо беше изправен пред съда в три държави за пране на пари

и наркотрафик и получи сумарна присъда от 36,5 години затвор.

През април 2018 година Върховния касационен съд (ВКС) окончателно осъди кокаиновия крал на 6 години затвор. Присъда, която дойде след 12-годишен съдебен процес, в който прокуратурата твърдеше, че участниците в групата са изпрали над 21 млн. лева от наркотици. Няколко пъти делото срещу него се разхождаше по инстанциите. По този процес той е подсъдим заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, доведения си брат Симо Карайчев и съпругата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев - Десислава, сестра на Добринова. Според окончателното съдебно решение Банев трябва да лежи 6 години, Карайчев - 3 години, а двете жени са оправдани. Това не е единствената присъда на Банев. По обвинения за наркотрафик в Италия той получи 20 години затвор. Румънските съдии пък му дадоха 10.5 години затвор по сходни обвинения. През декември 2020 г. Швейцария също му повдигна обвинение за пране на около 39 милиона долара от наркотици чрез Credit Suisse.

Въпреки лошата перспектива за бъдещето, да припомним, че Брендо е всестранно развита личност. Преди време, докато пак пребиваваше в затвора, той написа книга, която бе публикувана през 2015 година под заглавието "Съзирам душата на България".
"Имал съм и други тежки периоди в живота си, но времето в затвора не може да бъде сравнено с нито един от тях. Когато човек загуби свободата си, разбира, че тя е една от най-големите ценности. През този период отхвърлих отчаянието, опровергах озлоблението, прецених за излишно да споделя дори, че не съм извършил нищо нередно. Вместо това избрах да напиша своето послание към тези, които искат да променят живота си и да се чувстват освободени, удовлетворени и щастливи. Тази книга се роди в затвора, защото любовта към живота не може да бъде лишена от свобода", пише Брендо в книгата си.

За жалост, очевидно творчеството на Евелин ще набъбне чувствително.

Негови познати споделят, че при предишното му пребиваване в затвора бил станал будист.

Дано сега времето му стигне да стане православен християнин. 

Че и нещо повече. Да припомним, че Мойсей Мурин преди да стане светец дълги години се подвизавал като откровен разбойник.

 

 

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n