Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ако корабът бе пълен със селитра, вместо с карбамид, ислямисти могат да превърнат Варна в Бейрут

koroiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Представете си, че вместо турския товарен кораб „Vera Su“ на българския черноморски бряг бяха акостирали необезпокоявано руски десантни кораби. За по-малко от едно денонощие Добруджа и Източна България щяха да бъдат поставени под руски контрол. Без бой… На това се казва да те хванат по бели гащи... И тъй като в света случайности няма, едва ли някой може да допусне, че един капитан, в чиито

ръце са поверени кораб и стока за милиони, ще допусне екипажът да забие внушителния морски съд в скалите край Каварна. Ако цялата тази сюрреалистична ситуация бе истина, на капитана му трябваха само час-два, за да се самоубие. Но той е жив. Което потвърждава хипотезата, че цялото това изпълнение е било тест за охраната на българската морска граница.

Представете си сега, че подобен на „Vera Su“ 100-метров кораб се опита да навлезе незаконно в руски териториални води. Обзалагаме се, че нахалникът отдавна щеше да е на дъното на морето. Защото Руската федерация притежава ефективна бойна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана и хиперзвукови системи на въоръжение. И най-важното – има решимост да ги използва срещу всеки нарушител.

А сега си представете друг сценарий: че корабът „Vera Su“ беше натоварен не с уреа/карбамид, който е сравнително безопасен, но с помощта на азотна киселина може лесно да се превърне в мощно бризантно взривно вещество, съпоставимо по разрушителна сила с тротила. Ако товарният кораб беше натъпкан с амониева селитра и бе отвлечен от терористи, те можеха да акостират необезпокоявано в пристанището на Варна. И да повторят трагедията от Бейрут като унищожат морската ни столица. Покрай пандемията позабравихме за Ислямска държава. Но тя е жива и не се е отказала от своя джихад.

Да, много „ако“. Но инцидентът с „Vera Su“ извади на показ горчивата истина: че България, а в нейно лице и ЕС и НАТО, са беззащитни.

Поправете ни, ако грешим.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n