Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Заслугата е на генералния ни консул в Милано, в общината живеят потомци на българи

bolwГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Нова улица, посветена на националния ни герой и легендарен революционер Васил Левски, бе открита в община Болгаре, близо до гр. Бергамо в Северна Италия. Инициативата е по идея на Генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова, предаде специалният пратеник на БГНЕС. Връзката между България и италианската община в провинция Бергамо датира

отпреди създаването на българската държава: в книгата си “История на Лонгобардите” Паоло Диаконо първи свързва името “Болгаре” с “Булгаре”, което означава “място, населявано от българи”. През 568 г. Лонгобардите навлизат в Италия, последвани от различни племена, сред които гепиди, българи и сармати. Трайното установяване на българските войски по тези земи се свърза с името, което и до ден-днешен носи италианската община.

С цел отбелязването на връзката между историческия произход на Болгаре и България, генералният ни консул в Милано - Таня Димитрова представя идеята за именуване на улица „Васил Левски“ пред община Болгаре. След преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца, и допълнително затруднявани от условията на пандемията, именуването на нова улица в нов квартал стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между двете институции.

„Изборът на името на улицата не е случаен - Апостолът на свободата въплъщава идеалите за независимост и безкористно себеотрицание, ето защо паметта за подвига му трябва да бъде съхранявана. Както е известно на всички българи, мечтаното от Дякона освобождение настъпва няколко години след смъртта му през 1873 г. Руско-Турската Освободителна война слага край на османското владичество, продължило приблизително 480 г. Щастлива съм, че България и Италия са толкова приятелски страни“, каза по време на церемонията по откриване на улицата българският консул.

По време на церемонията бе подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца чрез посредничеството на Генералното консулство на Република България в Милано. Подписвайки меморандума за сътрудничество, представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи от културно естество.

„През 2019 г. Консулът се обърна към нас с искане да разбере откъде идва еднаквото звучене в „Болгаре“ и в „българи“. Срещнахме се и лека-полека се роди идеята за сътрудничество между община Болгаре и община Враца. Радвам се, че сме тук, за да дадем името на улицата, посветена на Вашия герой Васил Левски“, каза кметът на Болгаре Лучано Редолфи.

Церемонията бе открита с българския химн, изпят от сензацията в италианския формат „Х Фактор“ - 16-годишната българка Ника Парис.

Други проекти, инициирани и осъществени от генералния ни консул през последните три години, са откриването на пейка-паметник, посветена на поета Пенчо Славейков в центъра на Милано близо до „Дуомо“, паметните плочи на поетесата Мара Белчева в Брунате, на знаменития български оперен певец Николай Гяуров в Модена и на професора-италианист Катерин Катеринов в Перуджа.

 

bolsc

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n